Cum își vor petrece ucrainenii Crăciunul fără lumină. „Dați drumul la mașina de spălat la 20-30 de minute după ce revine curentul”

Data publicării:
locuitori ai Kievului își plimbă câinele pe o stradă întunecată
Locuitori ai Kievului își plimbă câinele la lumina telefoanelor mobile pe o stradă întunecată. Foto: Profimedia Images

Ucraina va avea de înfruntat cea mai dură iarnă din istoria recentă, după ce atacurile cu rachete rusești asupra rețelei de electricitate au aruncat întreaga țară în frig și beznă. De la jumătatea lunii octombrie și până în prezent, Rusia a lansat cinci atacuri masive cu rachete care au afectat 40% din sistemul energetic al Ucrainei. Unele zone rezidențiale vor fi lipsite de curent electric între 4-12 ore pe zi. Populația este sfătuită cum să folosească aparatele electrice din casă în intervalele în care locuințele au curent, pentru a nu arde siguranțele, în condițiile în care penele de curent ar putea dura până în luna martie, se arată într-un material publicat de Kyiv Independent.

Sistemul energetic ucrainean s-a aflat în pragul colapsului, după atacurile cu rachete declanșate de Rusia în ultimele săptămâni.

Ucraina înregistra pe astfel, 30 noiembrie, un deficit de energie electrică de 27%, conform operatorului rețelei naționale de electricitate Ukrenergo. În prima zi de iarnă din Ucraina, șase milioane de civili erau rămași fără curent electric.

Mai multe apartamente din Kiev au rămas fără electricitate timp de aproape două zile, după atacul masiv cu rachete rusești de pe 23 noiembrie.

Consequences of Russian rocket attack in Kyiv, Ukraine - 23 Nov 2022
Kiev, capitala Ucrainei, noaptea. Foto: Profimedia Images

„Întreaga iarnă va fi probabil extrem de dificilă, cu restricții asupra consumului de electricitate în întreaga țară”, a declarat Oleksandr Fomenko, șeful rețelei de distribuție a DTEK, cel mai mare producător privat de energie din această țară și generează 30% din totalul de electrică pentru 5,5 milioane de locuințe și 150.000 de firme. Compania e deținută de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina.

Serhii Kovalenko, un reprezentant al companiei de energie DTEK i-a sfătuit pe ucraineni ce să facă atunci când revine lumina în casă, pentru a nu sări siguranțele.

„Nu deschideți toate aparatele din casă atunci când revine lumina. Mai întâi, aprindeți becurile, apoi puteți da drumul și la fierbătorul de apă (care funcționează la priză), iar mașina de spălat după 20-30 de minute”

Cea mai mare parte din energia electrică merge spre „infrastructura critică” a Ucrainei: spitale, maternități, centrale de apă și de căldură. Ce rămâne este distribuită în mod egal între restul de consumatori.

Dacă există suficientă energie electrică în rețea, atunci autoritățile ucrainene pun în aplicare un orar prestabilit de pene de curent, astfel încât populația civilă să poată să-și planifice activitățile, în funcție de perioadele în care locuințele au curent. De regulă, astfel de pene de curent sunt programate în timpul zilei, pentru ca populația să beneficieze de curent electric seara.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri