Damen cere anularea licitaţiei pentru corvete

Data publicării:
Damen-corveta-SIGMA-romaneasca

Scandalul corvetelor cumpărate de armată continuă, chiar și după ce câştigătorul licitaţiei a fost anunţat oficial de MApN.

Francezii de la Naval Group au câştigat-o şi ar trebui sa construiască navele de luptă pentru Armata Română. Concurenţa nu s-a împăcat însă cu ideea.

Olandezii de la Damen dau ministerul în judecată și cer anularea rezultatului, pe motiv că francezii ar fi colaborat în mod ilegal cu a treia companie înscrisă în concurs.

În plus, oficialii Damen mai spun că licitația nu ar fi trebuit să se încheie până când procurorii care cercetează întreaga achiziție nu dau o soluţie în dosar.

Pentru cele 4 nave de luptă și pentru modernizarea a 2 fregate, statul român va trebui sa plătească peste 1 miliard de euro.

Ministerul Apărării a anunțat că oferta câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, iar în același contract este efectuată și modernizarea fregatelor MApN.

Ministerul a primit oferte, în cadrul acestei licitații, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa. Licitația a fost întârziată după ce procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naționale, după ce Șantierul Naval Constanța a acționat în instanță Guvernul și MApN, cerând anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncționale.

Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri