Sari la conținut

Argint şi bronz pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Lingvistică

 

A patra prezenţă consecutivă la Olimpiada Internaţională de Lingvistică a adus lotului olimpic al României două medalii. Aflată la a doua participare la această competiţie, Ioana Bouroş, de la Colegiul Naţional "Costache Negri” din Galaţi, a cucerit medalia de argint, iar colegul ei de echipă, Theodor Cucu, de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul” din Ploieşti, a obţinut medalia de bronz. 

Din lotul României au mai făcut parte Robert-Paul Helmer (Liceul Teoretic "Avram Iancu” din Cluj-Napoca) şi Gabriel-Cosmin Bolbotină (Liceul Teoretic "Grigore Moisil” din Timişoara). Elevii români au fost pregătiţi şi însoţiţi de Roxana Dincă şi Adina Dragomirescu, cadre didactice la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti.

Olimpiada Internaţională de Lingvistică, una dintre cele douăsprezece competiţii internaţionale de ştiinţe, este un concurs structurat pe două niveluri: o probă individuală şi o probă pe echipe. 

Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală şi logică matematică în procesul de înţelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea şi reglează procesul de comunicare lingvistică explicită prin construcţia de structuri care favorizează învăţarea cu uşurinţă a oricărei limbi. 

La ediţia din acest an, a XIV-a, desfăşurată  în perioada 25 - 30 iulie, în oraşul Mysore din India, au participat peste 150 de concurenţi din 31 de ţări de pe toate continentele.