Cum se vor desfășura orele de educație fizică la toamnă: fotbal la o singură poartă, fără ca elevii să atingă mingea cu mâna

Data actualizării: Data publicării:
concept of epidemic and quarantine - a boy with a face mask and a ball alone on the sports area in the city
Foto: GettyImages

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut câteva propuneri pentru ca anul școlar 2020-2021 să se poată desfășura în condiții de siguranță.  Elevii se pot juca doar anumite jocuri sportive. Iată cum vor juca copiii aceste sporturi, ca să reducă riscul de infectare cu coronavirus.

Citește și Bâlbe cu privire la deschiderea școlilor. Documentul cu reguli pus în dezbatere publică a fost retras

INSP recomandă ca orele de educație fizică să fie puse ultimele în orar, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă.

„La orele de educaţie fizică, sub atenta supraveghere şi îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfășura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli”, arată INSP.

„Fotbal - se va juca la o singură poartă, numărul maxim de jucători este 5 (4 jucători de câmp şi un portar) şi doar portarul (care va purta obligatoriu mănuşi) poate atinge mingea cu mâna; repunerea mingei (mingii, n.red.) în joc de la marginea terenului se va face doar cu piciorul; Mingea va fi dezinfectată după fiecare meci jucat”, precizează INSP.

„Baschet - fiecare elev va avea mingea proprie și va arunca la coș, pe rând, păstrând spații suficient de mari față de colegii lui. După terminarea orei de educație fizică, mingiile utilizate vor fi colectate într-un sac special destinat, și vor fi dezinfectate riguros utilizând substanțele dezinfectante avizate urmând a fi depozitate apoi în alt sac separat de cel în care au fost colectate (și care urmează a fi și el dezinfectat și pregătit pentru utilizarea ulterioară)”, se mai arată în propunerile Institutului.

De asemenea, pentru desfășurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu își atingă fața, gura, ochii și nasul cu mâinile neigienizate, toate acestea „păstrând un comportament civilizat”.

„La finalul orelor de educație fizică, toți elevii trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 secunde. Dacă nu este posibilă spălarea mâinilor este necesar să se efectueze igiena mâinilor cu un antiseptic pe bază de alcool. Se va efectua curățenia, dezinfecția cu soluții avizate și aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi”, mai spune INSP.

Ministerul Sănătății: INSP poate elabora un nou set de măsuri, în funcție de evoluția epidemiologică

Ministerul Sănătății a transmis miercuri dimineață o precizare cu priire la recomandările care vor fi aplicate la reluarea procesului de învățământ în toamnă.

„În prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19. Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală. Ministerul Sănătății precizează că, în funcție de evoluția epidemiologică din lunile de vară, Institutul Național de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unitățile de învâțământ după reluarea activității educaționale”, se arată în comunicatul Ministerului.

(Redactor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri