Sari la conținut

A murit cineastul Geo Saizescu

Regizorul Geo Saizescu a murit în această seară, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală. El rămâne una dintre figurile marcante ale filmului românesc, iar numele său va fi mereu legat de filme precum "Păcală" sau "Secretul lui Bachus". A avut o carieră sinuoasă, adesea sabotată de autorităţile comuniste.  

Născut pe 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua, judeţul Mehedinţi, Geo Saizescu a debutat ca regizor şi scenarist în anul 1958, cu filmul „Doi vecini”, după o schiţă a lui Tudor Arghezi.

Într-un interviu acordat anul trecut pentru Digi24, când a împlinit 80 de ani, Geo Saizescu şi-a amintit de debutul său regizoral: „Am făcut o vizită la Arghezi, dându-mi telefonul Mitzura, am sunat şi am spus sunt cutare, şi cu vocea lui domoală mi-a spus pofteşte, domnule Saizescu! Bătrânul maestru îl stima pe acela care era în stare să conducă forţe actoriceşti, deci m-a considerat ca atare”.

Şi cum Tudor Arghezi aprecia munca regizorilor şi a scenografilor pentru că fiica sa, Mitzura, era actriţă, aceasta a fost şi ea cooptată să joace în ecranizarea gândită de Saizescu.

Până să ajungă să facă Regie, tânărul Saizescu a făcut mai întâi Facultatea de filozofie. Cu nenumărate piedici, însă în anii cei mai grei ai comunismului. Pentru că nu avea origine socială sănătoasă, a fost eliminat din toate facultăţile din ţară. Referinţele academice bune i-au permis să-şi reia studiile, dar nu la teatru, pentru că, spuneau comuniştii, putea influenţa negativ gândirea poporului. Şi aşa a ajuns la Consevator.

Când, în sfârşit, a putut să intre la Regie, Geo Saizescu a avut revelaţia comediei. „Eram un tip închis în mine. Deci momentul în care am văzut că lumea explodează în râs, am zis că ăsta e destinul meu”, mărturisea Geo Saizescu.

Printre peliculele cu care a cucerit inimile spectatorilor s-au numărat comediile „Un surâs în plină vară”, „Dragoste la zero grade”, „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală”, „Eu, tu, și... Ovidiu” sau „Secretul lui Bachus”.

A colaborat cu unii dintre cei mai populari actori români, ca Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu sau Horaţiu Mălăele.

Pe lângă cinematografie, Geo Saizescu a desfășurat o bogată activitate didactică, fiind profesor și prodecan al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion. De asemenea, a fost director al Studioului de film TV (1972-1976).

„Geo Saizescu poate că ar fi făcut cumva haz de necaz, pentru că avea un umor deosebit. În ultimii ani considera că nu mai e respectat şi nu mai este băgat în seamă. Se regăsea foarte mult în mijlocul studenţilor, pentru că preda la facultatea particulară pe care o crease. Era o persoană care găsea loc de un zâmbet şi de o vorbă bună, dar în ultima vreme era foarte necăjit. Se plângea de o lipsă de recunoştinţă din partea regizorilor tineri şi chiar din partea publicului. Cu ultimul său film, "Păcală se întoarce", nu prea a avut succes şi era destul de trist pentru că avea senzaţia că nu mai este înţeles. Era un om deosebit. Peste tot unde se ducea nu trecea neobservat”, a spus Iuliana Ciugulea, realizatoarea emisiunii Digicult.

Filmografie Geo Saizescu

Regizor

Doi vecini (1958)

Un surâs în plină vară (1963)

Dragoste la zero grade (1964) (în colaborare cu Cezar Grigoriu)

La porțile pământului (1965)

Balul de sâmbătă seara (1967)

Astă seară dansăm în familie (1972)

Păcală (1974)

Eu, tu, și... Ovidiu (1978)

Șantaj (1980)

Grăbește-te încet (1981)

Secretul lui Bachus (1984)

Sosesc păsările călătoare (1984)

Secretul lui Nemesis (1987)

Harababura (1990)

Călătorie de neuitat (1994) (serial TV)

Păcală se întoarce (2006)

Scenarist

Doi vecini (1958)

Astă seară dansăm în familie (1972)

Păcală (1974)

Eu, tu, și... Ovidiu (1978)

Șantaj (1980)

Harababura (1990)

Păcală se întoarce (2006)

Actor

S-a furat o bombă (1962)

Partea ta de vină (1963)

Astă seară dansăm în familie (1972)

Păcală (1974)

Eu, tu, și... Ovidiu (1978)

Lumina palidă a durerii (1979)

Șantaj (1980)

Saltimbancii (1981)

Grăbește-te încet (1981)

Am o idee (1981)

Buletin de București (1983)

Pe malul stîng al Dunării albastre (1983)

Fram (Serial TV) (1983)

Căruța cu mere (1983)

Secretul lui Bachus (1984)

Sosesc păsările călătoare (1984)

Căsătorie cu repetiție (1985)

Secretul lui Nemesis (1987)

Figuranții (1987)

Harababura (1990)

Telefonul (1992)

Milionari de weekend (2004)

Păcală se întoarce (2006)

Etichete: actor , regizor , geo saizescu , scenarist

Pe aceeași temă

A murit actorul Rudi Rosenfeld

Actorul Rudi Rosenfeld s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani. Informația a fost confirmată pe pagina de Facebook...

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale