ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Lumea se pregăteşte de un război al valutelor

Data publicării:
12022013 20razboi 20valute-49101

Yenul japonez s-a depreciat cu 12% în fața dolarului în doar două luni. E o politică agresivă de relansare economica, prin creșterea competitivității țării.

Consumatorul va vedea un produs japonez mult mai ieftin decât altul care poartă altă origine și se va îndrepta către cel care costă mai puțin. În perspectiva acestui efect, se poate duce un război al valutelor.

Fiecare țară va încerca să-și păstreze competitivitatea și atunci va lua măsuri.

Unii economiști văd în tiparnița de bani singura soluție pentru repornirea economiilor supraîndatorate și în stagnare, însă se poate ajunge la un conflict mai grav decât precedentul război al valutelor din 2010.

Japonia e pe val cu aceste măsuri, Statele Unite au deja o istorie cu achizițiile de obligațiuni, China ține și ea moneda mai jos, iar Marea Britanie ar putea și ea să dea drumul banilor pentru a rupe forța gravitațională care lipește economia de stagnare.

Situația Japoniei s-a agravat în ultimii ani și pentru că yenul s-a întârit în fața dolarului care era dus în jos de tiparnița de bani. Cu măsuri și contra-măsuri se ajunge de fapt la o cursă a deprecierii. Dacă va fi un război în toată regula, atunci vor fi numai pierzători.

Economia va ieși schilodită, iar inflația va sărăcia populația. Dacă America va fi prinsă total în acest război, atunci orice cotație care e exprimata în dolari va refecta acest razboi al valutelor, iar prețurile o vor lua razna peste tot în lume.

Când banii ieftini inundă lumea și asta pare să se prognozeze, atunci se vor căuta refugii. Primul este aurul care ar putea să se scumpeasca serios. Mai apoi sunt valutele care nu sunt alimentate de tiparniță. Una dintre ele va fi euro.

Banca Centrala Europeană are programul său de achiziții de obligațiuni, dar este destinat doar pentru ajutorul țărilor cu probleme, fără a afecta inflația. Ceea ce face însă BCE este minuscul față de cantitățile uriașe de bani pregătite de alte țari.

Euro s-ar putea aprecia până la niveluri la care afectează exporturile. Germania, obsedată de inflație, nu va permite infuzii masive de euro în piață, chiar dacă exporturile sale ar putea fi afectate. Nici șeful BCE, Mario Draghi, nu pare a fi adeptul unei asemenea politici, pentru că nu mai are instrumente cu care să intervină.

Dobânda de referința este la 0,75% și doar o trecere în zona cu minus ar putea să mai ajute.

Ca orice război, și cel al valutelor poate fi oprit sau preîntâmpinat printr-un pact. Fiecare țară cu economie importantă la nivel global, fiecare guvernator de bancă centrală să se angajazeze că nu dă drumul la tiparnița de bani.

Există o înțelegere în grupul 20 al celor mai avansate state că membrii nu vor intra într-o competiție a devalorizării monedelor. Japonia este semnatară, dar politicile sale spre asta trimit. Va conta reacția celorlalți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri