CNA în raportul MCV. Narcisa Iorga: O soluție ar fi gradualizarea sancțiunilor actualei legi

Data publicării:
02022013 20narcisa 20iorga-47361

„Eu nu interpretez așa raportul și recomandarea din MCV, ca fiind necesară modificarea legislației. Din MCV și din recomandare rezultă că ar trebui să se dea asigurări CNA cu privire la independența sa efectivă. Din punctul meu de vedere și aici susțin recomandarea din MCV, CNA a fost suspus unor presiuni politice și alături de alți colegi am semnalat acest lucru inclusiv în Parlamentul României, la comisiile de specialitate.

Dezbaterile care au loc zilele acestea cu privire la restrângerea libertății de expresie, din punctul meu de vedere, pornesc de la o premisă falsă. Raportul MCV nu face referire la restrângerea libertății de expresie ci, mai degrabă, la garantarea unor mijloace de presă libere și pluraliste și, concomitent, la protejarea drepturilor fundamentele ale omului.

Legea audiovizualului este suficient de clară, oferă suficiente pârghii unui Consiliu obiectiv să aplice legile așa cum prevede și directiva europeană. De aici încolo, ce ține de corectitudinea fiecărui membru al CNA, nu cred că poate fi reglementat printr-o lege.

Personal, aș vedea o soluție prin gradualizarea sancțiunilor prevăzute de actuala lege a audiovizualului. Să nu se mai lase o plajă atât de largă de la limita minimă a amenzii de 10.000 de lei, până la acea maximă de 200.000 de lei, pentru orice fel de abatere. O parte dintre membrii CNA a făcut această propunere în comisiile de cultură la momentul la care se discuta modificarea legii audiovizualului, din păcate nu a fost îmbrățișată de parlamentari. În dezbaterea pe care CNA o va organiza săptămâna viitoare voi face propunerea aceasta din nou, depinde de legiuitor dacă o ia în considerare”, a spus Narcisa Iorga, membru CNA, prin telefon, la Digi24.

Totodată, Narcisa Iorga a menționat faptul că nu prezintă punctul de vedere al CNA ci punctul de vedere propriu și că nu mai reprezintă autoritatea care a propus-o ca membru, și anume președinția, din moment ce a fost votată de Parlament în poziția de la CNA.

Justiție online sau la televizor

Europarlamentarul Renate Weber, prezentă în studioul Digi24, a spus că este de acord cu această propunere, dar a precizat că n-au fost campanii de subminare a puterilor judecătorești.

„Nu este adevărată această formulă cu campaniile împotriva puterii judecătorești, nu a fost așa ceva în România”, a spus europarlamentarul.

Ea a mai adăugat că un conflict privind libertatea de exprimare se rezolvă în sala de judecată și a criticat practica judecătorilor de a întreține postări pe pagina de Facebook.

„Eu nu am văzut în străinătate judecătorii să-și țină pagini de Facebook și să-și pună acolo tot felul de fotografii, fie ale copiilor, fie de la petreceri”, a mai spus Renate Weber.

Expertul anticorupție Radu Nicolae a adăugat că presa încearcă să prezică rezultatul unor sentințe date de judecători prin cercetarea celorlalte sentințe date în cazuri asemănătoare.

„Nu mi se pare corect și am văzut în presa din România: peste două zile urmează un judecător să se pronunțe într-o arestare preventivă. Văd în presă: judecătorul ăsta s-a mai pronunțat și asupra altor arestări preventive și i-a eliberat sau nu i-a arestat preventiv, ce trebuie să ne așteptăm. Înainte să se pronunțe judecătorul începi să-i faci o istorie că, de fapt, ar avea anumite influențe”, a spus expertul anticorupție.

„La noi, justiția a ajuns să se facă online, sau la televizor”, a adăugat Renate Weber.

Citiți și: KILOMETRUL 0. Europarlamentarii USL vor să ceară întocmirea unui nou raport MCV

Renate Weber este de acord cu Tăriceanu în privința alegerilor interne

Weber: Nu cred că e timp până în toamnă pentru o modificare a Constituției

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri