Cozi pentru pașapoarte. Românii, speriați de controalele mai stricte din UE

Data publicării:
pasapoarte

Chiar dacă nimeni nu îi obligă, tot mai mulţi români îşi fac paşaport. Ana Gurz locuieşte în Italia de opt ani şi până acum a folosit doar buletinul, mai ales că paşaportul i-a expirat acum trei ani. Abia acum a simţit nevoia să îşi refacă actul, îndemnată şi de faptul că face des vizite în Franţa.

Ana Gurz: „Ne putem gândi că s-ar putea întâmpla ca să ni se ceară, în cazul în care nu ai contract de muncă sau a expirat, eşti în mai mare siguranţă”.

Un alt motiv invocat de cei care vor paşaport este că unele bănci sau alte instituţii cer neapărat paşaportul pentru tranzacţii.

Anul acesta s-au înregistrat cu 10.000 de cereri mai multe faţă de anul trecut. Creşterea s-a simţit mai accentuat din octombrie, spune şefa Serviciului de Paşapoarte din Cluj.

Cms. şef Melania Ghica, șefa Serviciului de Paşapoarte Cluj: „Numărul de cereri a crescut şi ca răspuns la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, la faptul că se dau tot felul de zvonuri cu supendarea Schengen-ului, sperăm să nu fie aşa”.

Costul unui paşaport electronic este de 292 de lei, iar unul pentru minori de 266 de lei. Ca urmare a reducerii TVA-ului din 2016, acestea vor costa cu 9, respectiv cu 8 lei mai puţin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri