Fântâni cu apă otrăvită în judeţul Iaşi

Data publicării:
fantana

Reprezentanţii Regiei de Apă au mers cu un laborator mobil din localitate-n localitate pentru a verifica gratuit apa din fântânile localnicilor. În zeci de locuri răspunsul a fost acelaşi: apa este contaminată.

Chiar şi puşi faţă în faţă cu realitatea, oamenii continuă să scoată apă din fântâni.

„Am avut probleme cu băiatul, a avut intoxicație cu nitriți de la fântână. E una din probe. Chiar a fost la spital atunci și era cât pe ce să moară”, spune un localnic.

„O fierbem și tot o bem dacă este cazul, de unde să luăm alta?”, spune alt localnic.

Nitriții și nitrații nu se distrug prin fierbere, avertizează specialiştii. Iar pentru copii poate fi fatal să bea o astfel de apă. Nitriţii din apă nu mai lasă organismul să se oxigeneze.

Intoxicația cu nitriți, sau boala albastră, așa cum este cunoscută, reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică. De la începutul anului au fost tratați în secția de toxicologie 11 copii cu această afecțiune”, spune doctor Lucian Cernahovschi, de la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria.

Simptomele intoxicaţiei cu nitraţi şi nitriţi sunt clare - senzaţia de sufocare, dureri de cap, dificultăţi în respiraţie. Pe lângă toate acestea, buzele, mâinile și picioarele devin albastre.

În momentul de față sunt înregistrate în jur de 9.000 de fântâni publice pe raza județului Iași și la cele mai multe dintre ele apa nu este potabilă”, spune Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi.

Laboratorul mobil a făcut analize doar în fântânile din curţile oamenilor. Însă probleme sunt şi cu fântânile publice. Anul acesta, doar zece primari din Iaşi au cerut testarea apei din fântânile comunale, deşi prin lege sunt obligaţi să facă asta. Dar o astfel de analiză costă cel puțin 250 de lei. În cele mai multe localităţi sunt în jur de 100 de fântâni, aşa că edilii se plâng că nu au fonduri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri