Informatizarea României. Autoritățile vor un nou portal dedicat serviciilor statului

Data publicării:
29012013 20site-46447

De data aceasta, site-ul va fi realizat în colaborare cu mediul privat.

Un site cu ajutorul căruia cetăţenii şi oamenii de afaceri pot achita online amenzile sau pot plăti taxele fără a face drumuri lungi între diverse instituţii ale statului. Aşa va arăta un nou portal pus la punct de autorităţi şi de mediul de afaceri în următoarele luni. Ideea a apărut după ce, săptămâna trecută, reprezentanţi ai unei asociaţii care cuprinde 60 de directori din industria IT s-au întâlnit cu oficiali ai Guvernului. S-a discutat despre numeroasele proiecte informatice derulate independent de fiecare instituţie a statului, care au scos sume uriașe din buget și au creat mai mult haos.

Finanţarea acestui nou proiect ar putea fi realizată atât din fonduri publice, cât şi europene. Nu a fost anunţată nicio sumă până acum, însă banii alocaţi investiţiilor de către Ministerul Comunicaţiilor anul acesta sunt de 12 ori mai mulți decât anul trecut. Pe hârtie totul pare simplu, însă, în ultimii 20 de ani, informatizarea statului a fost vizibilă doar în contabilitate, spun specialiştii.

Portalul e-România

Cel mai controversat proiect pentru care statul urma să cheltuiască până la 500 de milioane de euro a fost portalul e-România, care cuprindea informaţii despre localităţile din România şi includea plata taxelor online. După ce au fost investite câteva milioane de euro, ideea portalului a fost abandonată.

Proiectul e-România ar fi trebuit să cupleze plata taxelor online din toate administrațiile din țară, însă acum românii pierd în continuare timp la ghișee pentru a-și achita dările către stat.

Serviciul de plată a taxelor online este implementat de stat în doar 60 de primării. Însă, cine îşi achită dările online prin acest sistem trebuie să plăteasca un comision de 2,5% din valoarea tranzacţiei, lucru care i-a descurajat pe mulţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri