Inițiatorul programului ATI, despre înregistrarea de la Spitalul Sf. Pantelimon: E o problemă locală a folosirii fondurilor  

Data publicării:
spital terapie intensiva

Dorel Săndesc a povestit despre cum a fost constituit programul ATI și de importanța acestuia. Legat de situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon, inițiatorul programului ATI a subliniat că este o problemă locală și nu are legătură cu esența programului care și-a dovedit utilitatea.

„Vreau să vă explic cum e constituit acest program. Am pornit de la o realitate pe care toată lumea o cunoștea, dar nu făcea nimic. Pacienţii gravi erau tratați corespunzător în faza prespital, dar în faza intraspitalicească nu beneficiau de condiții corespunzătoare, pentru că plata făcută de Casa de Asigurări era mult sub costul real al îngrijirii.

Am luptat o perioadă lungă cu Ministerul Sănătății pentru a accepta un program creat de noi, arătând costurile reale ale îngrijirii pacienților gravi. Am reușit să-l implementăm. E un program care suplimenteză finanţarea asigurărilor de Casă. Pacienții din Terapie Intensivă nu sunt finanțați exclusiv prin acest program. Se suplimenteză pentru a beneficia de medic, materiale consumabile și reactivii necesari.

Implementarea lui a arătat impactul deosebit, pentru că nivelul de îngrijire a crescut foarte mult. Pornind de la el, am creat încă șapte programe pentru alte patologii care nu sunt tratate în reanimare: traumă, accident vascular cerebral, patologie vasculară periferică, ictere mecanice.

Aceste programe au arătat o scădere semnificativă a mortalității și asigură o suplimentare de finanțare. E evident că e necesară consolidarea acestui program în timp. Încă mai e nevoie de creşterea finanțării în acest domeniu. Dovada e că anul trecut finanțarea totală pe aceste acțiuni a însumat circa 270 milioane de lei, bani folosiți. Pentru 2016, suma alocată depăşeşte 300 milioane de lei, dintre care 270 au fost alocaţi. Apreciind că sunt utile, s-a mers pe consolidare.

La unele spitale, suma alocată necesită suplimentare. Pe de altă parte, pacienții nu rămân nedescoperiți total pentru că au finanțarea de la casă. Felul în care pacienții sunt incluși în program e prevăzut destul de clar în acest program, care are criterii de includere. El prevede ce categorie de pacienți pot fi incluși, care prezintă disfuncții majore, care necesită o terapie intensivă complexă și care vor putea beneficia de această finanțare.

Programul a fost construit pentru a trata corespunzător pacientii din anestezie, terapie intensivă. Avem criterii acolo, medicii trebuie să le aplice iar spitalul trebuie să asigure finanțarea din fondurile de la Casă, pentru ca pacienții să fie tratați corespunzător”, a declarat Dorel Săndesc.

„Sunt convins că există unele disfuncționalități, nu mă pot pronunța asupra cazului respectiv, pentru că nu-l cunosc, si care fac utilizarea acestor fonduri spitalicești să nu fie întotdeauna optimă. Dar e necesar a se lucra pe asta cu posibilitatea creşterii finanțării acolo unde e justificat. E clar că acolo e o problemă locală. Nu are legătură cu esența programului care și-a dovedit utilitatea. Și nu doar acesta, ci toate cele șapte. Abordarea avută a fost să nu mă focalizez exclusiv pe specializările din care provin, ci pe tot ce înseamnă patologie locală. E clar că acolo e o problemă locală de management al folosirii fondurilor”, a adăugat Dorel Săndesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri