Sari la conținut

Laura Codruța Kovesi: La peste jumătate din dosarele DNA nu s-a folosit supravegherea tehnică

La circa 25 % dintre dosarele instrumentate de DNA s-a folosit serviciul tehnic al SRI.

Am avut 357 de rechizitorii care s-au întocmit în DNA în anul 2015. Dintre acestea, în mai mult de jumătate dintre dosare nu s-au folosit măsuri de supraveghere tehnică. În 52% din dosarele DNA nu avem măsuri de supraveghere tehnică, deci nici interceptări, nici înregistrări ambientale. Din cele 357 de dosare trimise în instanță, aproximativ 25% dintre aceste dosare au măsuri care au fost puse în aplicare și cu sprijinul tehnic al SRI", a spus Kovesi la un post de televiziune.

Șefa DNA a explicat că supravegherea tehnică nu se referă numai la interceptări, ci și la alte tipuri de măsuri, cum ar fi accesul la un sistem informatic, localizarea anumitor posturi telefonice, înregistrări ale unor convorbiri care se poartă prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare sau înregistrări care au loc într-un mediu privat ori într-unul public.

Kovesi a reiterat faptul că paragraful din motivarea deciziei CCR privind interceptările care face referire la dosarele aflate „pe rolul instanțelor de judecată" poate genera interpretări, punctând, însă, că are încredere în judecători.

„În opinia noastră, ca specialiști, odată ce dosarele au trecut de Cameră preliminară, această excepție nu ar putea fi invocată cu succes. Am toată încrederea în judecătorii din România că sunt suficienți de maturi și au suficientă experiență în aplicarea legii, încât să nu fie probleme atunci când discutăm de interpretarea unei decizii sau de aplicarea unor principii constituționale sau prevăzute în Codul de procedură penală", a mai spus procurorul șef al DNA.