REPORTAJ DIGI24 Sediul actual al Primăriei Capitalei aparţine unui offshore cipriot cu proprietari de negăsit

Data publicării:
primarie

Pe timp de criză, cele mai bune afaceri imobiliare sunt cele bazate pe închirieri. Iar dintre acestea, cele mai profitabile sunt făcute pe bani publici. Două primării din Capitală au achitat milioane de euro pentru imobilele în care sunt adăpostite temporar. Primăria Capitalei plăteşte un sfert de milion de euro lunar către un offshore din Cipru ai cărui proprietari nu sunt de găsit. În schimb, în Sectorul 1, municipalitatea încă este chiriaşă, cu toate că sediul său vechi a fost reabilitat.

Reporterii Digi24 au încercat să dea de urma firmei care deţine în prezent imobilul de pe Splaiul Independenţei şi care încasează aproape un sfert de milion de euro, lunar, din contractul cu Primăria Capitalei. La prima adresă, la care figurează sediul Apatel Properties, nimeni nu a auzit de firmă. Aici se află de doi ani şi jumătate o altă companie.

Reporterii au verificat si adresa care figurează în evidenţele Registrului Comerţului la Apatel Properties. Nimeni nu a fost de găsit şi nici o persoană din imobil nu ştie de existenţa ei.

Proprietarul clădirii, Dan Bog, confirmă faptul că firma cipriotă nu a funcţionat nici o clipă în imobilul pe care îl deţine. A avut însă drept chiriaş firma grecească Iliotomi, cea care a construit imobilul în care funcţionează acum Primăria.

Nu ştiu dacă au subînchiriat altei firme, cu ce caracter. Ştiu că aveau probleme mari cu locaţia pe care trebuiau să o construiască. M-au întrebat dacă am relaţii la Senat. Era o chestie foarte stranie. Proprietarul firmei de construcţii era foarte încântat că găsise un aranjament, nu ştiu la ce nivel, cu o chirie extrem de bănoasă”, a declarat pentru Digi24 Dan Bog.

Datele de la Registrul Comerţului arată că firma Iliotomi nu a avut activităţi în construcţii până în 2009, adică anul în care a obţinut contractul cu Primăria Generală. Deţinută de un grec, Antonios Tsesmetzis, societatea a avut cifră de afaceri 0 în 2007 şi 2008. Trei ani mai târziu, clădirea a ajuns la Apatel Properties, un offshore cipriot controlat de un apropiat al omului de afaceri grec. În 2012, Apatel Properties avea doi angajaţi şi datorii de peste 58 de milioane de lei.

În aceste condiţii, consilierii PDL îl acuză pe edilul Sorin Oprescu de management defectuos. „Modul în care s-a făcut această afacere este plin de nereguli. Singurul care a avut de câştigat din această afacere este proprietarul”, afirmă Mircea Raicu, consilier municipal democrat-liberal.

Instituţia a fost la un pas de a pierde dreptul a cumpăra clădirea în care este chiriaşă din 2010, după ce a omis să activeze clauza prin care suma de 9,7 milioane de euro ar fi devenit avans la achiziţia construcţiei, evaluată la 12 milioane de euro.

Nu aveam încă termenul final până când stăm aici. Încercăm să mai prelungim termenul probabil până în vara anului 2014”, spune viceprimarul Marcel Nicolaescu.

Şi Primăria Sectorului 1 este chiriaşă într-un imobil din zona Băneasa de peste patru ani, de când a început renovarea vechiului sediu.Contractul de închiriere prevede plata a aproape 70.000 de euro lunar, pentru 7800 de metri pătraţi. A fost prelungit cu doi ani din simplul motiv că sediul vechi din Bulevardul Banu Manta nu a fost utilat. Pentru renovarea acestuia, Primăria Sectorului 1 a plătit aproape 10 milioane de euro. La această sumă se adaugă peste 3 milioane de euro plătite drept chirie.

 

Foto: pmb.ro

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri