Românii care scriu cărți în închisoare, subiect de presă pentru The Economist

Data publicării:
adrian nastase foto facebook 04 08 2015

Jurnaliştii britanici au menţionat în articol mai mulţi politicieni închişi pentru corupţie, dar şi oameni de afaceri şi capi ai lumii fotbalului: Adrian Năstase - fost prim-ministru, George Copos - fost senator şi om de afaceri, Ioan Niculae - om de afaceri, cel mai bogat român, Gigi Becali - fost politician şi Gică Popescu - fost fotbalist.

Iată ce scriu jurnaliştii britanici în articol:

"Realizatorii ediției românești a jocului Monopoly ar trebui să ia în considerare modificarea cartonașului „Ieși din închisoare” cu „Scrie o carte în închisoare”. Mai mulți magnați și politicieni închiși pentru corupție au beneficiat de indulgență după ce i-a apucat frenezia scrisului. Este un sistem la fel de corupt ca şi ei”.

The Economist descrie şi cum procedează deţinuţii-scriitori. Teoretic, după gratii, cei condamnaţi nu au acces la calculatoare, iar lucrările lor trebuie scrise de mână. Cât despre calitatea lucrărilor, multe dintre ele sunt derizorii, spun jurnaliştii britanici.

George Copos, care a scris despre alianţele matrimoniale în România medievală, a fost acuzat de plagiat. George Becali a produs o carte cu ilustrații despre relația lui cu Steaua București, iar Gigă Popescu - fost fotbalist condamnat pentru spălare de bani, e pe cale să fie eliberat după ce a scris în închisoare patru cărţi.

„Conform presei din România, deținuții cu stare își angajează profesori universitari care să le „supravegheze cercetările”. Aceștia, sau alți „scriitori fantomă”, redactează lucrările, care sunt livrate în închisori, unde deținuții le copiază de mână. Unui editor i se plătește publicarea câtorva exemplare, iar acestea sunt prezentate comisiei care decide eliberarea condiționată, fără o expertiză prealabilă, apoi judecătorul decide dacă reduce sau nu pedeapsa. (...) Un raport recent vorbea despre 73 de asemenea cazuri, în unele situații deținuții publicând chiar și cinci lucrări în câteva luni”, mai scrie The Economist.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri