S.R.Stănescu, despre Gelu Diaconu, noul șef ANAF, fost urmărit penal: „Ce e rău în asta? Care e problema?”

Data publicării:
srs

„Ce e rău în asta? Care-i problema? Acest domn Diaconu a fost urmărit acum 17 ani și ne amintim noi acuma că a fost urmărit, dar au fost atât de mulți oameni urmăriți degeaba. S-a dovedit că a fost urmărit degeaba. Ce e rău în faptul că domnul Rușanu, un lider vechi PNL, este nașul unor familii”, a spus senatorul Sorin Roșca Stănescu.

Invitată în platou, jurnalista Sabina Fati a spus că „Sorin Roșca Stănescu își construiește o apărare pentru că i se spune nașul”.

Adriana Săftoiu l-a contracarat pe Sorin Roșca Stănescu și a spus că este vorba de un principiu, iar oamenii sunt sensibili la astfel de legături de rudenie între politicieni, întrebându-l pe acesta dacă nu a scris niciun editorial despre legătura de rudenie dintre Elena Băsescu și Traian Băsescu.

Fostul director de cabinet al lui Daniel Chiţoiu, din perioada în care acesta conducea Ministerul Economiei, a fost numit astăzi la conducerea Fiscului. Gelu Ştefan Diaconu este în prezent secretar de stat în acelaşi minister.

Cine este Gelu Ştefan Diaconu

Apropiat al liberalilor, Gelu Ştefan Diaconu nu este străin de domeniul fiscal. El a ocupat cândva funcţia de şef al Vămilor.

Gelu Ștefan Diaconu a fost urmărit penal pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi abuz în serviciu. Acuzaţia este legată de un contract de credit încheiat în 1996, în vremea cînd Diaconu conducea sucursala din Piatra Neamţ a unei bănci. Un an mai târziu, Diaconu a devenit adjunctul lui Nini Săpunaru, şeful de atunci al Direcţiei Generale a Vămilor.

În 2001, el a intrat în Ministerul Finanțelor, în fruntea direcției generale de soluționare a contestațiilor. Patru ani mai târziu, Călin Popescu Tăriceanu l-a numit șef al Autorității Naționale a Vămilor, calitate echivalentă cu cea de vicepreședinte al ANAF, agenţie condusă atunci de Sebastian Bodu.

Între 2009 şi 2012, Gelu Ștefan Diaconu nu a ocupat nicio funcţie în administraţia publică. A revenit anul trecut, ca director de cabinet al ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu. După doar două luni, a fost numit secretar de stat în acelaşi minister.

Pe tema vechiului dosarul al lui Diaconu, premierul Victor Ponta a comentat: "Îmi dau seama că este urmărit foarte bine, dacă de zece ani îl tot urmăresc şi l-au prins în timpul Guvernului din 2012".

La scurt timp, Parchetul Iaşi l-a scos pe Gelu Diaconu de sub urmărire penală.

În perioada în care Daniel Chiţoiu a asigurat conducerea PNL, Diaconu a exercitat o parte din atribuţiile de ministru, Printre altele, el a semnat documente şi proiecte de acte normative. Gelu Ștefan Diaconu este un apropiat al aripii care deţine şefia PNL. Este unul dintre finii vicepreşedintelui Dan Radu Ruşanu, alături de alţi lideri liberali: Crin Antonescu, Relu Fenechiu şi Daniel Chiţoiu.

Agenţia Naţională pentru Administare Fiscală a avut cinci preşedinţi de la înfiinţare şi până în prezent. Nici unul dintre ei nu a avut un mandat mai lung de trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri