Salarii mai mari pentru 400.000 de bugetari. Ce creșteri se vor înregistra în învățământ și în sănătate

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-4

 

 Foto: Agerpres

 

Creșterile salariale vizează 400.951 de angajați din sistemul public, din totalul de 1,2 milioane de persoae plătite din fonduri publice. Impactul bugetar total va fi de 2,296 miliarde de lei. În ceea ce privește creșterile salariale din sănătate, impactul bugetar va fi 1,022 miliarde de lei.

Proiectul de ordonanță prevede ca angajații plătiți din fonduri publice din aceeaşi instituţie publică ce beneficiază „de un salariu de bază/indemnizaţie de încadrare mai mici decât cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare funcţie/ grad/treaptă şi gradaţie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei, autorităţii publice, unităţii respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

În ceea ce privește salariile din sănătate, ordonanța prevede o creștere suplimentară de circa 10% a salariilor debutanților.

Se introduce, de asemenea, un sistem de premiere bazat pe criterii de performanță, în limita a 2% din cheltuielile salariale ale instituției.

Un sistem asemănător de premiere este prevăzut și pentru angajații din învățământ. Ordonanța nu prevede însă alte creșteri salariale pentru personalul din educație.

În ceea ce privește salariații din administrația publică centrală, salariile acestora vor fi stabilite la 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Este vorba despre „personalul din aparatul propriu al ministerelor şi din instituţiile subordonate sau aflate în coordonarea acestora, salarizat la acelaşi nivel ca ministerele, din Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, precum și pentru funcțiile publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici din cadrul instituției prefectului”, se arată în proiectul de ordonanță.

Varianta finală va fi prezentată de ministrul Muncii la Guvern, la ora 19.00.

Sindicaliștii care au ieșit de la negocierile de la Ministerul Muncii s-au declarat nemulțumiți de proiectul de ordonanță, în special din cauza creșterilor salariale mici din învățământ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri