SCUTUL ANTIRACHETĂ. România și SUA au semnat încă trei documente. Construcția la Deveselu începe la anul

Data publicării:
18122012 20deveselu-39331

România şi SUA au semnat, marţi, încă trei documente bilaterale privind implementarea scutului antirachetă, secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, reiterând că ambele ţări au ca obiectiv comun operaţionalizarea în 2015 a componentei de la Deveselu.

De altfel, în ultimul interviu acordat înainte de încheierea mandatului, ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a declarat la Digi24 că proiectul scutului antirachetă în România va demara la anul și, probabil, va fi operațional în 2015.

Cele trei noi documente bilaterale semnate marţi sunt necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă, încheiat la Washington în septembrie 2011.

„Este vorba despre două noi Aranjamente de Implementare, unul privind datele referitoare la militarii, membrii de familie şi contractorii forţelor SUA, iar al doilea privind schimburile de date, precum şi de un amendament la un Aranjament de Implementare deja în vigoare, privind comunicaţiile. Ele se adaugă celor cinci Aranjamente de Implementare semnate în luna iunie", precizează un comunicat MAE.

Documentele menţionate au fost semnate marţi, în cadrul Comitetului mixt româno-american privind activităţile forţelor SUA de pe teritoriul României, de către copreşedinţii acestui Comitet - Sebastian Huluban, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şi generalul Mark O. Schissler, din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, precizează MAE.

Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice,a arătat că România va continua cooperarea strânsă cu Statele Unite şi cu ceilalţi aliaţi, în vederea realizării, în calendarul decis de NATO, a tuturor celorlalte etape ale sistemului Aliat de apărare antirachetă.

„Prin finalizarea cadrului juridic bilateral referitor la participarea României la proiectul bilateral cu SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice, ne pregătim de fapt pentru momentul 2015, când sistemul NATO antirachetă va dobândi capabilitatea operaţionala iniţială, ceea ce subliniază importanţa crescută a bazei Deveselu nu doar în context bilateral româno-american, ci şi în contextul construcţiei sistemului NATO”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului menţionat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri