Sari la conținut

Şeful FBI, vizită-fulger în România: „Colaborăm în anchete de corupție”

Şeful FBI, James Comey, a fost la Bucureşti într-o vizită-fulger. Oficialul american a sosit aseară, iar astăzi s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta, cu noul director al SRI, Eduard Hellvig, şi cu şefii Parchetului General, DNA şi DIICOT. James Comey este şeful FBI din iunie 2013.

Prima oprire a lui James Comey, șeful Biroului Federal de Investigaţii din Statele Unite, puţin după ora 10 dimineaţa, a fost la Palatul Cotroceni. Discuțiile au durat aproximativ 40 de minute, discuții la care au participat însărcinatul cu afaceri al SUA, dar și vicepremierul Gabriel Oprea.

Coloana de maşini blindate s-a îndreptat apoi spre Palatul Victoria. Pe parcursul discuţiilor dintre James Comey şi premierul Victor Ponta, sediul Guvernul a fost păzit de agenţii de securitate americani. Însoţit de proaspătul director al SRI, Eduard Hellvig, aflat în prima sa zi de mandat, şeful FBI şi-a continuat drumul spre sediul Serviciului Român de Informaţii. Aici au fost discutate principalele teme de colaborare dintre cele două instituţii. Iar cea mai importantă dintre acestea pare să fie securitatea cibernetică, subiect care s-a aflat şi pe ordinea de zi a şedinţei CSAT.

Securitatea cibernetică, combaterea criminalității organizate, combaterea terorismului și a acțiunilor de spionaj”, a enumerat Eduard Hellvig temele de discuție.

„Împreună cu toţi colegii noştri din România muncim pentru a aduce în faţa justiţiei cazuri majore în ceea ce priveşte criminalitatea cibernetică”, a declarat directorul FBI, James Comey.

În acest moment, pe lista FBI cu cei mai căutaţi infractori se află hackerul român Nicolae Popescu, pe capul căruia a fost pusă o recompensă de 1 milion de dolari.

Citiți și:

SUA oferă milioane de dolari recompensă pentru un român, lider al unei reţele care posta anunţuri false pe site-urile de cumpărături online

Ultima oprire a lui James Comey a fost la sediul Parchetului General, unde s-a întâlnit cu procurorul-şef al României, Tiberiu Niţu, cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu şeful interimar al DIICOT, Elena Hosu.

Citiți și: 

Teodor Meleșcanu: „Cazul Microsoft nu se va stinge ușor. Afacerea n-a pornit de la noi, ci de la FBI”
Emil Hurezeanu: „Afacerea Microsoft plus EADS este considerată cea mai gravă din istoria informaticii”

În ultimii opt ani, procurorii români şi agenţii federali americani au colaborat în mai multe cazuri. Unul din cele mai răsunătoare este arestarea, în aprilie anul trecut, în SUA, a soţilor Radu şi Diana Nemeş, acuzaţi în România de prejudicierea statului cu 15 milioane de euro.

Ambasada SUA la București a transmis presei discursul pe care James Comey l-a susținut la SRI:

„Bună ziua,

Domnule director Hellvig, doresc să încep felicitându-vă pentru numire şi să vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp să mă găzduiţi chiar în prima dumneavoastră zi în această importantă funcţie. Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră şi să am ocazia să vorbesc despre importanta activitate pe care o desfăşurăm împreună. Doresc să adresez mulţumiri în special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia să discut la Washington, la începutul mandatului meu de director al FBI, precum şi adjunctului Ion Grosu şi adjunctului Dumitru Cocoru, amândoi colegi apreciaţi de instituţiile noastre.  

Aceasta este prima mea vizită la Bucureşti de la preluarea funcţiei de director FBI, în toamna anului 2013.

Predecesorul meu, Bob Mueller,  a făcut ultima vizită la Bucureşti în 2011. El a subliniat că ţările noastre au o relaţie de colaborare esenţială în lupta împotriva terorismului şi infracţionalităţii. Fără îndoială, acel lucru era adevărat atunci şi a devenit chiar mai adevărat acum, pentru că parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii trei ani.

Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre forţa acestui parteneriat.

Criminalitatea informatică este una dintre priorităţile cheie ale FBI şi ştiu că este şi una dintre priorităţile-cheie ale dumneavoastră.

Infractorii care îşi desfăşoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume pentru că ne-am conectat în totalitate vieţile la internet. Acolo se joacă copiii noştri, acolo ne desfăşurăm operaţiunile bancare, acolo sunt informaţiile referitoare la serviciile medicale, acolo este infrastructura vitală a naţiunilor noastre. Şi acolo acţionează aceşti infractori, să aducă prejudicii, pentru că o pot face.

Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, aşa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetăţenii.

Alături de colegii din România facem eforturi să identificăm şi să aducem în faţa justiţiei infractori cibernetici cunoscuţi, vinovaţi de înşelarea a mii de persoane din toată lumea.

Colaborăm nu doar în privinţa infracţionalităţii cibernetice, esenţială pentru misiunea FBI, ci şi în anchete contrainformative şi împărtăşim constant informaţii pentru a lupta împotriva ameninţărilor reprezentate de terorism, corupţie şi infracţionalitatea organizată transfrontalieră.

În 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea şi extrădarea a doi români din SUA în România, sub acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Sperăm să colaborăm mai mult în acest domeniu.

În ce priveşte pregătirea, nu doar lucrăm împreună, ne şi învăţăm reciproc cum să ne perfecţionăm.

Din 2013 până în prezent, FBI a oferit omologilor români pregătire în negocierea în situaţii de criză, aplicarea legii în contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate şi interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare şi radiologice.

În această lună, FBI pregăteşte doi ofiţeri români în contracararea de activităţi teroriste.

Ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii şi din serviciile de informaţii din România au efectuat stagii de practică la centrul nostru de pregătire în domeniul criminalităţii informatice din Pittsburgh, Pennsylvania.

În SUA, ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii din întreaga lume, inclusiv din această ţară extraordinară, se pregătesc împreună la Academia Naţională a FBI de la Quantico, statul Virginia.

Din 1995 până în prezent, 32 de ofiţeri români au absolvit Academia Naţională.

Mai mult, mulţi ofiţeri români s-au pregătit la Academia Internaţională de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta.

Anul trecut, 41 de ofiţeri români au participat la cursuri despre activităţile de aplicare a legii, negociere în situaţii de criză şi supravieţuire tactică şi în mediul urban, în cadrul ILEA.

Trebuie să continuăm să colaborăm şi să ne pregătim împreună pentru că parteneriatele noastre sunt vitale pentru succesul nostru în lupta împotriva corupţiei şi terorismului.

Cu ani în urmă, noi, reprezentanţii agenţiilor de aplicare a legii, ne concentram eforturile asupra combaterii infracţionalităţii între propriile graniţe, a ameninţărilor din propria noastră ţară.

Nu ne mai putem permite să facem acest lucru.

La începutul secolului al XX-lea, le spuneam colegilor mei astăzi, s-a născut FBI-ul modern, ca urmare a schimbării modului în care acţionau infractorii. Apariţia asfaltului şi a automobilului le-a permis infractorilor din SUA să se deplaseze cu o viteză neaşteptat de mare pe distanţe pe care nimeni nu şi le închipuise. Aşadar, a trebuit să colaborăm mai bine unii cu alţii pe teritoriul ţării noastre pentru a-i putea prinde pe acei infractori. Infractori precum John  Dillinger puteau să spargă bănci din mai multe state americane în aceeaşi zi. FBI-ul modern s-a născut ca răspuns la acea ameninţare.

Schimbarea pe care a adus-o internetul în lumea noastră este infinit mai mare decât cea adusă de John Dillinger. Infracţionalitatea cibernetică ne face pe toţi vecini, pentru că ameninţarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea şi să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii.

Sunt privilegiat să mă aflu aici pentru a sărbători unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume. Este o prietenie pe care vom continua să o îmbunătăţim. Ne angajăm să păstrăm această prietenie şi să-i asigurăm pe partenerii noştri din România şi din întreaga lume că vom colabora pentru a ne apăra cetăţenii. 

Domnule director Hellvig, vă felicit încă o dată, vă doresc un mandat minunat şi plin şi vă mulţumesc pentru parteneriatul pe care instituţia dumneavoastră îl are cu SUA.

Vă mulţumesc pentru atenţie”. 

James B. Comey – directorul FBI: repere în carieră

A fost desemnat pentru acest post de către preşedintele Barack Obama în vara lui 2013 şi a depus jurământul la 4 septembrie 2013.

Este din New York şi a absolvit Colegiul William&Mary şi Facultatea de Drept de la Universitatea din Chicago.

Imediat după absolvirea şcolii a lucrat ca asistent al procurorului general atât în Districtul de Sud al New York-ului, cât şi în Districtul de Est din Virginia.

Comey s-a întors apoi în New York unde a ocupat postul de procuror general al Districtului de Sud.

în 2003 a devenit adjunctul procurorului general în Departamentul de Justiţie, post pe care l-a părăsit în 2005 pentru a lucra ca avocat şi vicepreşedinte la Lockheed Martin (companie cu afaceri în domeniul aerospaţial, securitate, apărare, tehnologii avansate).

Cinci ani mai târziu a ajuns la Bridgewater Associates, un fond de investiţii din Connecticut, ca avocat.

Pentru funcţia de director FBI a fost votat de Senatul american, cu 93 de voturi pentru şi unul împotrivă.

L-a înlocuit la şefia FBI pe Robert Mueller, care ajunsese acolo înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Este cel de-al 11-lea director al FBI în toată istoria de 105 ani a acestui serviciu. Robert Mueller a fost la conducerea FBI timp de 12 ani - 10 ani cât e un mandat normal şi încă doi ani de prelungire la propunerea Casei Albe.

Biroul Federal de Investigații îşi are originile în forţele de agenţi speciali create în 1908 de procurorul general al SUA. Instituţia şi-a sporit puterile şi a devenit cunoscută ca FBI la începutul anilor '30 ai secolului trecut. Este principala structură de luptă împotriva corupţiei, traficului de droguri şi criminalităţii în SUA. Şefii FBI au mai vizitat România în 1999, 2006 şi 2011, când au avut întâlniri cu preşedinţii Emil Constantinescu şi Traian Băsescu.