Sari la conținut

Surse: Cinci dintre cei şase membri ai Consiliului de Administraţie al Poştei Române au fost revocaţi

A rămas doar reprezentantul Fondului Proprietatea şi a fost demisă partea CA-ului care a aprobat actul adiţional la contractul colectiv de muncă prin care s-au majorat salariile. A fost numit un Consiliu de Administraţie provizoriu din care, pe lângă reprezentantul FP, fac parte printre alţii Ludwik Sobolewski (directorul general al BVB - n.r.) şi Dante Stein (fost consilier al premierului Ponta - n.r.). Preşedintele noului Consiliu va fi ales într-o primă şedinţă de CA”, spun surse citate de Mediafax.

Astfel, au fost revocaţi Adrian Apolzan (preşedinte CA), Ion Smeeianu (directorul general al companiei), Dinu Sava Malacopol, Gelil Eserghep, Andreea Dana Stănesc, iar reprezentantul Fondului Proprietatea Adrian Cighi se regăseşte în noua componenţă a Consiliului.

Anterior, sursele afirmau că directorului general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, i-a fost propus postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei Poşta Română.

Managementul Poştei Române şi sindicatul au încheiat în urmă cu aproape două săptămâni un protocol care prevede o creştere a salariilor cu 150 de lei brut, majorare condiţionată de creşterea veniturilor companiei, de limitele prevăzute în buget şi de procesul de normare a activităţii, astfel că protestele salariaţilor au încetat.

Astfel, pentru angajaţii din clasele 0-21, salariul va creşte cu 50 lei brut începând cu 1 august, urmând o majorare de 100 lei brut începând cu 1 octombrie, iar pentru angajaţii din clasele 22-50 suma de 150 lei brut începând cu 1 octombrie.

De asemenea, protocolul vizează angajarea de salariaţi pe posturile vacante, conform rezultatelor normării în curs de desfăşurare, acordarea de sporuri salariale, aprovizionarea cu rechizite şi consumabile, achiziţionarea de uniforme pentru poştaşi şi alte măsuri menite a îmbunătăţii condiţiile de muncă ale angajaţilor companiei. Măsurile menţionate au fost decise ca urmare a negocierilor, pe baza unei liste lungi de propuneri făcute atât de managementul CNPR, cât şi de reprezentanţii sindicatului.

Creşterile salariale vor fi operate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu aprobarea Ministerului Finanţelor Publice, la prima rectificare bugetară.

Poşta Română este de şase luni pe profit, iar profitul operaţional pentru primul trimestru al acestui an este 22,5 milioane lei.