Veto pentru Schengen. România cere explicații și vrea menținerea subiectului pe agenda Consiliului JAI

Data publicării:
juramant 20corlatean 20resized 20presidency 20ro-52626

„România aşteaptă din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordări corecte şi constructive, care trebuie să fie în linie cu modul în care s-a realizat procesul de extindere a spaţiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele nouă state membre UE, în baza Tratatelor UE şi acquis-ului Schengen”, este mesajul transmis de diplomația românescă. În plus, Bucureștiul anunță că dorește ca subiectul aderării României la Schengen să fie menținut pe agenda Consiliului JAI de săptămâna viitoare, deșiGermania a amenințat că va face uz de dreptul de veto.

Potrivit comunicatului comun al Ministerului Administrației și Internelor și al Ministerului de Externe, România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu. Cele două ministere - direct responsabile de pregătirea pentru Schengen - reamintesc de Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011, când toate statele membre au recunoscut că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderare.

„România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis”, se spune în comunicat.

Totuși, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, România a acceptat îndeplinirea unor măsuri suplimentare în domeniu, menite să consolideze încrederea partenerilor europeni în capacitatea sa de a-şi asuma statutul de membru Schengen şi să faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului şi adoptarea unei decizii pozitive. „Aceste măsuri au fost implementate de România în totalitate, în termenii agreaţi, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012”, afirmă autoritățile române.

În aceste condiţii, „apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013. Considerăm oportună, cu acest prilej, o discuţie în care să invităm statele membre care continuă să aibă rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive să-şi motiveze poziţia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen”, se spune în comunicatul comun MAI-MAE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri