FOTO. Imaginile impresionante de la funeraliile Regelui Mihai

Data publicării:
funeralii-regele-mihai (90)
FOTO: Casa Regală

Funeraliile Regelui Mihai au adus în stradă zeci de mii de oameni care au dorit să își ia rămas bun de la ultimul monarh al României. La ceremoniile de sâmbătă au fost prezenți și reprezentanți ai familiilor regale europene. Capetele încoronate ale Europei au stat plecate în momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a trecut prin dreptul lor.

funeralii-regele-mihai (90)
FOTO: Casa Regală

Casa Regală a României a publicat mai multe imagini emoționante de la funeralii. Într-una dintre fotografii, Principesa Margareta este consolată de către Prințul Charles al Marii Britanii, care i-a adresat acesteia câteva cuvinte și i-a oferit condoleanțele sale.

Majestatea Sa a fost condusă pe ultimul drum cu tot fastul unui șef de stat. L-au însoțit pe ultimul drum atâtea fețe regale sau nobiliare câte România nu mai văzuse de opt decenii aproape, de la funeraliile din 1938 ale Reginei Maria. De altfel, funeraliile Regelui Mihai au adus în România şi protocolul regal. Mai exact, l-au readus în atenţia publicului, pentru că el funcţiona deja la Palatul Elisabeta sau la Castelul Peleş.

Încărcătura emoțională a zilei a fost sporită de zecile de mii de români - nu toți regaliști - care au ieșit pe străzi, în gări, să-și ia rămas bun, într-o extraordinară manifestare de simpatie și solidaritate, de la ultimul rege al României.

Membrii familiei regale în frunte cu Principesa Margareta, Custode al Coroanei, au luat loc la stânga catafalcului Regelui Mihai. Alături au stat prinţul Radu, prinţesa Maria şi prinţul Georg Friedrich de Prusia, şeful casei Hohenzollern. În spatele lor se aflau restul principeselor, plus fostul principe Nicolae.

La fel de riguros au fost rânduite locurile ocupate de reprezentanţii altor case regale. În primul rând au luat loc monarhii în exerciţiu, cum este cazul regilor Suediei Carl Gustaf şi Silvia, şi al Marelui Duce Henri de Luxemburg. Lângă ei, reprezentanţii celorlalte case regale în funcţie: foştii suverani Juan Carlos şi Sofia ai Spaniei, apoi prinţul Charles, ca reprezentant al mamei sale regina Elisabeta a II-a, prinţul Lorenz şi prinţesa Astrid ai Belgiei.

Pe rândul imediat următor se aflau şefi ai caselor regale şi imperiale care nu mai domnesc, prinţul moştenitor Alexandru al Serbiei, de exemplu, marea ducesă Maria Romanova a Rusiei sau arhiducele Karl de Habsburg.

Un moment cu totul deosebit a fost când membrii familiei regale şi rudele lor auguste au făcut de gardă la sicriul Regelui. Principesa Margareta, regele Suediei, regele Spaniei şi marele duce al Luxemburgului au vegheat împreună catafalcul. Prinţul Charles şi prinţul Radu au făcut la fel, iar prinţului moştenitor al Serbiei i s-a alăturat premierul Mihai Tudose.

Acelaşi protocol strict a fost urmat şi în timpul serviciului religios din Piaţa Palatului Regal. Dacă oficialii statului român în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis şi prima doamnă Carmen Iohannis au ocupat locurile din dreapta catafalcului, latura stângă a fost rezervată familiilor regale.

Întreaga galerie foto poate fi accesată și aici

funeralii-regele-mihai (3)
funeralii-regele-mihai (3)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri