Geoană: Aderarea la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru România

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, vorbeşte la o întâlnire informală a miniştrilor de externe din statele NATO, la Berlin, pe 15 mai 2022.
Mircea Geoană a condamnat decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din acordul privind exporturile de cereale. Foto: Profimedia Images

Aderarea României la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru țara noastră, a spus luni seară, la Antena 3, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.  El atrage atenția că eșecul Schengen este un „subiect dureros” pentru români și îi poate determina pe unii dintre ei să „abandoneze proiectul”. 

„Este adevărat că subiectul Schengen este unul foarte dureros şi el este, de fapt, mai degrabă simbolic, dureros, că el reprezintă o acumulare de frustrare. Putem să ne ferim de aceste cuvinte. Este frustrare şi mânie şi asta poate să conducă fie la energie pozitivă pentru o schimbare pozitivă sau energie negativă care înseamnă abandonul proiectului, inclusiv abandonul proiectului naţional de către foarte mulţi din cetăţeni ai noştri.

Şi sunt mulţi români care suntem atât de adaptabili şi de inteligenţi ca români, chiar şi cei cu mai puţină carte, cei foarte educaţi, cu toţii suntem foarte inteligenţi. Ne descurcăm excepţional de bine, individual suntem şi e interesant să vezi în sondaje când îi întrebi „Cum crezi că o să fie viaţa ta anul viitor?” spun o să fie ok! Cum o să fie viaţa României? Ooo, complicată. Deci e o anumită tensiune, tensiune între dimensiunea individuală şi dimensiunea colectivă. Şi asta e o chestie mai veche, de încredere. De aceea cred că rezolvarea subiectului Schengen este o prioritate. Cred că rămâne o prioritate pentru pentru România. Dar este doar vârful icebergului”, a declarat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO consideră că aderarea României la Spațiul Schengen nu are de-a face cu libera circulaţie, ci cu sentimentul pe care îl au românii că se află periferia Europei. „Este o chestiune care nu este legată exclusiv de subiectul liberei circulaţiei, ci de sentimentul că suntem încă undeva la periferia Europei, în timp ce ar trebui să fim în centrul Europei, în sensul propriu şi politic. De aceea cred că vorbesc din nou de nivel de ambiţie. Mie îmi pare rău că s-au pierdut foarte mulţi din tinerii din toate ministerele şi din toate instituţiile din România care au făcut o preşedinţie de succes la Consiliul UE. De când mai găseşti tu o şansă să ai sute şi sute de tineri profesionişti care să înveţe cea mai complexă şi mai şi mai grea meserie de a negocia subiecte şi dosare europene. Sentimentul meu este că s-au risipit, s-au dus înapoi şi s-au lăsat acolo undeva”, a mai spus Geoană.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri