Google doodle dedicat medicului Ignaz Semmelweis, în semn de recunoaștere a importanței spălării mâinilor

Data actualizării: Data publicării:
Google doodle dedicat, în plină pandemie de coronavirus, medicului Ignaz Semmelweis
Google doodle dedicat, în plină pandemie de coronavirus, medicului Ignaz Semmelweis

Google îi dedică vineri, 20 martie 2020, un logo special medicului Ignaz Philipp Semmelweis, în semn de recunoaștere a importanței spălării mâinilor. În plină pandemie de coronavirus, Google alege celebrarea acestei personalități, deși de obicei marca la această dată, printr-un „doodle”, începutul primăverii astronomice.

Ignaz Philipp Semmelweis, care a trăit între 1 iulie 1818 și 13 august 1865, a fost un medic și om de știință maghiar, considerat un pionier al procedurilor antiseptice. S-a născut la Budapesta, dar tatăl său era de origine germană.

Povestea sa pare desprinsă din filmele gotice, în contrast cu binele pe care l-a făcut omenirii. 

I s-a spus „salvatorul mamelor”, pentru că Ignaz Semmelweis a descoperit că incidența unei afecțiuni numite febră puerperală poate fi redusă în mod semnificativ dacă în procedurile obstetricale mâinile sunt dezinfectate. 

Febra puerperală este o stare febrilă a mamei care poate apărea după naștere sau după un avort, din cauza pătrunderii agenților patogeni în cavitatea uterină. Netratată și nediagnosticată la timp, această infecție poate provoca o septicemie generalizată și deces. La mijlocul secolului al XIX-lea era o afecțiune comună în spitale și ducea adesea la moartea femeilor. 

Ignaz Semmelweis a propus în 1847 practica spălării mâinilor cu soluție de hipoclorit de calciu. Lucra atunci la prima clinică de obstetrică a Spitalului General din Viena, unde doctorii se confruntau cu o rată ridicată a mortalității în cazul femeilor care nășteau.

Și-a publicat concluziile într-o carte, Etiologia, conceptul și profilaxia febrei puerperale, în care arăta că spălarea mâinilor a redus mortalitatea sub 1 la sută. Numai că observațiile lui Semmelweis contraziceau opiniile medicale ale timpului, iar ideile sale au fost respinse de comunitatea medicală.

Semmelweis nu a putut oferi o explicație științifică pentru descoperirea sa și unii doctori au fost ofensați de sugestia că ar trebui să-și spele mâinile, luând în derâdere teoria lui Semmelweis.

În 1865, se pare că Semmelweis a suferit o cădere nervoasă și a fost dus de colegii săi, printr-un șiretlic, la un azil. A murit 14 zile mai târziu, la vârsta de 47 de ani, după ce a fost bătut de gardieni. Moartea i s-ar fi tras de la o rană la mâna dreaptă, care i s-a cangrenat. A fost îngropat la Viena și numai câțiva oameni au venit la înmormântarea sa. Rămășițele pământești i-au fost mutate la Budapesta în 1891, acolo unde din 1904 are o statuie în fața unui spital.

Practicile propuse de Semmelweis au căpătat o recunoaștere pe scară largă abia după mai mulți ani de la moartea sa, când celebrul Louis Pasteur a confirmat teoria germenilor, iar Joseph Lister, participant la cercetarea microbiologului francez, a pus în practică, cu mare succes, metodele igienice ale lui Semmelweis.

Google ne reamintește astfel, într-o perioadă în care ne putem bucura mai puțin de primăvară, cât de importantă este spălarea mâinilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri