Sari la conținut

Andrei Hrebenciuc, reţinut în dosarul retrocedărilor ilegale, a fost adus la ÎCCJ. Instanţa supremă va decide dacă îl arestează sau nu 

Andrei Hrebenciuc este audiat la DNA Braşov FOTO:MediafaxFoto

ACTUALIZARE 20.18. Andrei Hrebenciuc a fost adus, în urmă cu puțin timp, la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

ACTUALIZARE 13.05. Andrei Hrebenciuc va fi adus la Bucureşti, unde instanţa supremă va judeca astăzi cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a sa.

ACTUALIZARE 10.25. Procurorii l-au reţinut pe Andrei Hrebenciuc pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, spălare de bani.

Andrei Hrebenciuc - afaceri şi poveşti de dragoste

DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Gheorghe Paltin Sturza, un urmaş al lui Dimitrie Sturza, audiat la DNA Brașov

De asemenea, în cauză, s-a dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de doi avocaţi, Nicolae Mergean şi Victor Prodan, precum şi faţă de Carmen Drăgoi, asociat şi administrator al societăţii comerciale Reședința Vârstnicilor SRL, toți pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

„Începând cu luna data de 24 iunie 2013, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi Bengescu Dan Costin, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

În baza unei înțelegeri prealabile cu Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha.

Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău.

SC Reședința Vârstnicilor SRL are ca asociat unic pe Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei.

Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență.

Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012”, a comunicat DNA.  

ACTUALIZARE 9.00. Andrei Hrebenciuc a fost reţinut de procurorii DNA, după patru ore de audieri.


Procurorii DNA au percheziţionat ieri, timp de câteva ore, biroul lui Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat Viorel Hrebenciuc.

Potrivit procurorilor care instrumentează dosarul retrocedărilor, fostul şef al SPP Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicităţii.


Omul din umbră. Cine este Dumitru Iliescu, cel care i-ar fi dat lui Viorel Hrebenciuc informații din dosarele de la DNA

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, mai spun procurorii anticorupţie.

Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, la ieşirea de la DNA, că fiul său nu este implicat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, deputatul susţinând că acest lucru "este o prostie".

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.