Comisia Europeană reacţionează la noul Cod penal: „Nu vom ezita să luăm măsurile necesare”

Data actualizării: Data publicării:
COMISIA EUROPEANA - GettyImages-517041038
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 23: People gather outside the European Commission headquarters as dignitaries observe a one minute silence inside following yesterday's attack, on March 23, 2016 in Brussels, Belgium. Belgium is observing three days of national mourning after 34 people were killed in a twin suicide blast at Zaventem Airport and a further bomb attack at Maelbeek Metro Station. Two brothers are thought to have carried out the airport attack and an international manhunt is underway for a third suspect. The attacks come just days after a key suspect in the Paris attacks, Salah Abdeslam, was captured in Brussels. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Comisia Europeană va interveni cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a asigura compatibilitatea legilor din România cu legislaţia comunitară.

Este prima reacție venită de la Bruxelles după votul din Parlament pe modificările Codului penal.

Comisia urmărește îndeaproape și cu tot mai multă preocupare evoluțiile din România, se arată într-un răspuns pentru Digi24.

Urmărim cu atenție reforma sistemului judiciar din România. Vom examina textele finale ale legii și compatibilitatea cu legislația europeană. Ca un garant al tratatelor internaționale, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru respectarea lor”, arată Comisia Europeană.

Am spus în repetate rânduri, la fel ca alți parteneri internaționali și state membre, că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent este de importanță extremă. Este, de altfel, nucleul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Este vital pentru România să intensifice eforturile și să evite pașii înapoi”, se adaugă în comunicat.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi modificările la Codul penal criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă. Printre cele mai importante modificări sunt cele prin care se dezincriminează total neglijența în serviciu și parțial abuzul în serviciu.

Proiectul de modificare a Codului penal a primit în plenul Camerei Deputaților, la doar o zi după votul din Senat, 167 voturi „pentru”, 97 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri