Dosarele poliţistului devenit consilier al lui Carmen Dan, ţinute la sertar

Data actualizării: Data publicării:
161020_comemorare_gigina_Valentin_Riciu_06_INQUAM_Octav_Ganea

Nereguli grave în două dintre dosarele care-l vizează pe consilierul ministrului de interne, agentul şef Valentin Rîciu. Parchetul General a terminat verificările făcute la două parchete din Capitală şi a ajuns la concluzia că la unitatea din sectorul 3 cele două plângeri de înşelăciune şi ultraj au trenat nejustificat. Aşa că procurorul general a cerut Inspecţiei Judiciare să facă un control amplu la Parchetul Sectorului 3. Nu este singura măsură luată: parchetul general va verifica toate dosarele în care procurorii din Bucureşti lucrează cu poliţiştii de la Biroul Control Intern al Brigăzii Rutiere.

161020_comemorare_gigina_Valentin_Riciu_06_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus efectuarea unui control cu privire la modul în care parchetele competente au instrumentat  trei dosare penale având ca obiect cercetarea agentului șef principal de poliție Rîciu Valentin, în prezent consilier al ministrului afacerilor interne, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (art. 244 Cod penal), ultraj (art .257 alin. (2) Cod penal) și abuz în serviciu (art. 297 Cod penal).

Controlul a constat în verificarea celor trei cauze sub aspectul respectării normelor procedurale care reglementează activitatea de urmărire penală, precum și a ritmicității efectuării actelor de cercetare.  

În urma verificărilor efectuate a rezultat că, în dosarele aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, procedurile s-au prelungit nejustificat, în cele două cauze nefiind efectuate acte de urmărire penală cu celeritate, ambele fiind repartizate pentru cercetări lucrătorilor de poliție din cadrul Brigăzii Rutiere – Biroul control intern.

În dosarul aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 București, procurorul de caz a dispus măsurile necesare efectuării cu celeritate a actelor de urmărire penală, delegând în acest sens lucrătorii de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră, Biroul control intern. Totodată, constatând neefectuarea în termen a actelor dispuse, procurorul de caz a intervenit prompt, dispunând noi măsuri și stabilind un nou termen de efectuare a cercetărilor.

Având în vedere cele menționate anterior, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus următoarele măsuri:

  1. Sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor prealabile ce se impun sub aspectul prelungirii nejustificate a procedurilor în cele două dosare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, pentru a se stabili  eventuala existență a indiciilor săvârșirii vreunei abateri disciplinare din cele prev. de art. 99 lit. h) și t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
  1. Efectuarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Serviciul de îndrumare și control a unui control tematic având ca obiectiv verificarea modului de exercitare de către procurorii de la parchetele competente a activității de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de către lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră, Biroul control intern

Valentin Rîciu, care acum este consilier pe probleme de sindicat aici la MAI, are trei dosare penale, este cercetat din 2016 pentru o infracțiune de ultraj pentru că de mai multe ori și-a amenințat un coleg pe o rețea de socializare, iar un alt dosar din 2016 este pentru înșelăciune.

Însă poate cea mai grea, cea mai gravă acuzație care i se aduce este de abuz în serviciu, este un dosar din 2017 pentru Valentin Rîciu, atunci angajat la Brigada Rutieră, ar fi plecat la mare cu sindicatul pe care îl conducea, în timpul orelor de serviciu și în baza unei semnături false.

El a fost angajat al Brigăzii Rutiere vreme de 25 de ani, mulți ani a lucrat alături de polițistul agresor, Eugen Stan, iar din octombrie 2015 este consilierul ministrului Carmen Dan.

Sâmbătă, după ce au fost difuzate aceste informații, în exclusivitate la Digi24, Valentin Rîciu a trimis, la MAI, un raport în care spunea că nu este cercetat și nici nu a fost vreodată pentru înșelăciune și cerea ministrului de interne să dispună după cum consideră.

Ministerul de Interne nu a reacționat însă, nu a dat niciun punct de vedere, doar ne-a transmis raportul scris de Valentin Rîciu.

În octombrie 2015, atunci când Carmen Dan l-a numit pe acest bărbat consilierul sau, scria, pe pagină să de socializare, că Valentin Rîciu este un polițist extraordinar și că se va baza pe experiența sa.

Valentin Rîciu, consilier al ministrului de Interne pe domeniul sindical, a catalogat ca fiind „o mizerie” informaţia apărută în presă că ar avea un dosar penal pentru înşelăciune şi anunţă că va prezenta sâmbătă un raport conducerii Ministerului de Interne.

„În ultima săptămână, au apărut în spaţiul public mai multe afirmaţii false şi calomnioase împotriva mea - fie că eram prieten cu Eugen Stan, fie că eram şeful lui. Astăzi, un post de televiziune afirmă că aş avea un dosar penal de înşelăciune. Este o nouă mizerie în ceea ce mă priveşte. Am văzut ştirea şi am încercat să aflu care sunt probele în baza cărora se fac aceste acuzaţii. Nimic oficial, nicio probă, doar surse. Situaţia o voi prezenta conducerii ministerului printr-un raport pe care îl voi înainta chiar astăzi”, se arată într-un comunicat al MAI, care transmite punctul de vedere al consilierului Valentin Rîciu, potrivit Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri