Două asociații ale magistraților îl critică dur pe ambasadorul SUA

Data actualizării: Data publicării:
hans klemm fb
Foto: Facebook

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au criticat luni printr-o scrisoare deschisă afirmațiile făcute de ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, într-un interviu și susțin că acestea „aduc o gravă atingere imaginii justiției și bunei funcționări a democrației în România.”

hans klemm fb
Foto: Facebook

În contextul în care vedem în jurul României țări, chiar partenere ale Statelor Unite, care se îndepărtează de la valorile democrației, suntem determinați să nu acceptăm în România nici un rabat de la statul de drept și nici o îndepărtare de la valorile fundamentale ale acestuia”, au arătat judecătorii în scrisoare. “Încălcarea acestor valori va face România mai slabă, ceea ce vulnerabilizează și NATO,” au mai scris aceștia.

Conținutul integral al scrisorii îl găsiți pe unjr.ro.

Reacția magistraților vine după ce ambasadorul SUA, Hans Klemm, a lăudat-o recent, într-un interviu acordat News.ro, pe Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, pentru modul în care gestionează lupta anticorupție. Klemm a declarat că, în contextul scandalurilor recente legate de numele acesteia, și-a creat "dușmani" din oamenii "destul de puternici" pe care i-a trimis la închisoare, iar acest lucru se vede acum.  

„Vă scriem public direct, folosind calea unei scrisori deschise, deoarece declarațiile pe care le-ați făcut pe data de 26 octombrie (...) aduc gravă atingere imaginii justiției și necesită, fața de impactul negativ al acelor declarații asupra bunei funcționări a democrației din România, un răspuns public din partea judecătorilor. Astfel, la întrebarea - legitimă în contextul actual - privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticorupție, ați afirmat că 'acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii și judecătorii pentru a-și face treaba. Eu vreau să subliniez doar succesul extraordinar al Romaniei în acest domeniu'. Este de neînțeles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, țara care este luată ca reper pentru respectarea drepturilor și libertăților individuale, face apel la 'justiția populară', o formă de justiție străină de statul de drept și specifică regimurilor totalitare, cu rădăcini în gândirea de drept sovietică”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de judecător Dana Garbovan (UNJR) și judecător Gabriela Baltag (AMR).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri