Cum a ajuns Gheorghe Dincă să ucidă cu sânge rece. Detalii neștiute din viața criminalului de la Caracal

Data actualizării: Data publicării:
Polițiștii și psihologii i-au alcătuit profilul psihologic al lui Gheorghe Dincă după zeci de ore de audieri
Gheorghe Dincă Foto: captură TV

Gheorghe Dincă, criminalul cu sânge rece de la Caracal, este creația unui mediu ostil, care s-a așternut pe un fond psihologic fragil. Polițiștii și psihologii au stat zeci de ore la discuții cu el, au aflat momentele când Gheorghe Dincă s-a izolat și a început să acumuleze agresivitate. În ciuda aparențelor, Dincă este descris ca un om fricos și nesigur, care s-a folosit de victimele sale pentru a evada dintr-o lume pe care nu o pricepea și care nu-l accepta.

Gheorghe Dincă a ajuns la finalul lunii iulie cel mai cunoscut personaj negativ din România. Omul singuratic, care se ferea până atunci de toată lumea, avea să capete peste noapte notorietate în urma presupuselor fapte greu de imaginat. Acest lucru i-a crescut stima de sine lui Gheorghe Dincă și i-ar fi modificat comportamentul, ceea ce a făcut dificilă cunoașterea personalității reale a bărbatului. Dar nu imposibilă.

Din frica de a nu deveni „loser”, așa cum chiar el spunea, mecanicul din Caracal a încercat să se joace cu anchetatorii.

„Credeți-mă, omul acesta spune anumite adevăruri, dar și minte foarte mult”, declara la un moment dat Tonel Pop, avocatul familiei Luizei Melencu.

I-a purtat pe piste false pe anchetatori, care i-au făcut la început jocul.

Amănuntele apar în dosarul DIICOT în care este cercetat presupusul criminal. Datele din dosar sunt greu de citit, pentru că sunt descrise cu lux de amănunte chinurile la care au fost supuse cele două victime care și-ar fi găsit sfârșitul în casa ororilor din Caracal.

Tatăl, de profesie măcelar, părinte violent

Analiza psihologilor arată cum a ajuns Dincă un criminal cu sânge rece.

Gheorghe Dincă povestește că tatăl lui, văduv, de profesie măcelar, era un părinte autoritar, câteodată chiar violent. A și fost încarcerat de mai multe ori pentru comerț ilegal cu carne.

Tot din familie a învățat că femeia trebuia să fie supusă - asta după ce a văzut cum se raporta tatăl lui la mama sa.

În armată, Dincă îl bate pe fiul ministrului apărării

În școala gimnazială a rămas repetent. Apoi, în anul 1974 începe armata. Se remarcă printr-un episod negativ: își bate un camarad, care era chiar fiul ministrului Apărării.

După armată se întoarce în Caracal. Era cunoscut ca „Nea Popicu” sau „Bush”.

Se angajează la Spitalul Muncipal din Caracal, unde este cunoscut ca un om muncitor și care se pricepea la toate.

„L-am întâlnit: Buna ziua. Bună ziua. Mă întreba ce faceți”, a povestit o femeie.

Afectat de sinuciderea tatălui. Ce a făcut în Italia

În anul 1997 apare primul episod critic din viața lui. Tatăl său se sinucide chiar în casa din Caracal. Și nașul lui își pune capăt zilelor în același fel.

În scurt timp renunță la locul de muncă de la Spitalul Municipal și își face un atelier auto. Afacerea nu pare să meargă bine și în 2002 ajunge în Italia. Lucrează în zidărie, în Vicenza. Italienii îi anulează contractele, după ce Gheorghe Dincă bate un albanez. Astfel că în 2007 părăsește definitiv Italia.

Izolarea printre „fiare” 

După întoarcerea în țară, începe izolarea progresivă - notează specialiștii. Dincă devine „paznicul fiarelor sale” - așa cum singur a spus.

Soția refuză să se mute cu el, rămâne în Italia, iar copiii și nepoții abia mai păstrază legătura cu el.

Nu vecini, nu prieteni, nimeni, nu avea pe nimeni, nevastă, familie, copii. L-am văzut, m-am speriat. Figura (pe) care o are e de psihopat. Probabil că în timp s-a îmbolnăvit”, spune o femeie care obișnuia să îi gătească.

Internat de cinci ori pentru depresie

Ce credeau vecinii avea să fie adevărat. În 2009, la final de ianuarie, Dincă este internat timp de o lună la Spitalul din Slatina cu episoade depresive. A avut în total cinci internări. Inclusiv familia l-a dus la medic când a constatat tulburări de comportament.

„De regulă, debutează de la vârste până la 67 de ani, posibil și de 20 de ani în urmă, dar nu cu omor și violuri și nebunii. Atracția spre pedofilie, spre fete tinere, psihopat sexual”, arată Andrei Banu, fost ofițer de investigații criminale.

Totuși, Gheorghe Dinca s-a mișcat în liniște. Ani de zile nu a permis să fie cunoscut nimănui. Se ferea, avea grijă să nu fie văzut.

Interes sexual pentru fete chiar și de 12 ani

Gospodăria a transformat-o într-un loc de izolare. Canalul de vizitare pentru accesul sub mașini l-a făcut buncăr. Iar mașina o transformase parcă în adevarată capcană: pe bancheta din față avea mereu acte și hârtii, ca victimele să se așeze în spate, iar geamurile erau acoperite cu folie neagră. Totuși, din cauză că nu își putea înfrâna instinctul sexual, s-a expus de multe ori la risc: le-a răpit pe fete când nu erau alții în preajmă, dar a oprit în locuri publice pentru a le lega.

„Dincă este un tip particular. M-a frapat rezistența”, a mărturisit Dorin Dumitran, psihologul criminalist care i-a făcut profilul.

La dosar mai apare informația că Gheorghe Dincă a tatonat mult timp terenul - a coborât limita interesului pentru fete până la 12 ani.

Pentru a-l descoase, Dincă a fost intervievat timp de 40 de ore de unii dintre cei mai buni profileri pe care îi are Poliția Română.

Localizează fetele după perioade din an, fata din mai, fata din luna cutare, nu le spune pe nume”, a povestit avocatul Tonel Pop.

După ce și-a dat seama că pierde teren în fața anchetatorilor, Dincă a început să vorbească.

La finalul lunii august, cere din proprie inițiativă să discute cu psihologul. Apoi începe să scrie singur în celulă și descrie modul cum le-ar fi ucis pe cele două fete, Luiza și Alexandra.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri