Sari la conținut
News Alert

ÎCCJ decide dacă începe procesul lui Vasile Blaga

Magistraţii ÎCCJ vor decide dacă începe procesul în care fostul co-preşedinte PNL, Vasile Blaga, este acuzat de trafic de influenţă. Procurorii DNA spun că ar fi finanţat Partidul Democrat Liberal, al cărui secretar general a fost, din banii statului. Ar fi intervenit ca anumite persoane să fie numite în posturi cheie din care apoi să condiţioneze atribuirea contractelor de donaţii pentru partid.

Timp de zece minute, l-au ascultat magistrații pe avocatul lui Vasile Blaga, care a cerut ca dosarul fostului senator să fie trimis la Tribunalul București.

Apărătorul lui Blaga a invocat că fostul co-președinte al PNL nu mai este membru al Parlamentului și că faptele de care îl acuză procurorii nu au fost comise în calitate de membru al Legislativului, motiv pentru care cazul este de competența Tribunalului București. Procurorul DNA a fost de acord cu solicitarea Apărării. 

 

Magistrații s-au retras și urmează să ia o decizie.

Dosarul „Bani negri pentru partid"

Vasile Blaga a fost trimis în judecată de procurorii de la DNA Ploiești în luna noiembrie a anului trecut. 

În 28 septembrie, Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploieşti, iar ulterior procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul său şi l-au pus sub control judiciar, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011 - 2012, când era secretar general al PDL. 

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Gheorghe Ştefan este pus sub urmărire penală în acest dosar pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.

Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25 la sută din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.

 

Pe aceeași temă