Instanţă: Nu trebuie să treceţi neapărat pe la notar pentru antecontractul de vânzare-cumpărare

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook

ICCJ a clarificat o problemă deosebită de drept civil: cumpărătorul și vânzătorul nu trebuie neapărat să meargă la notar pentru a face un antecontract de vânzare-cumpărare, putând fi chiar un înscris sub semnătură privată.

avocatul poporului ciocanel facebook

O instanță judecătorească poate da o hotărâre prin care să recunoască vânzarea unui bun imobil, în cazul în care una dintre părți refuză încheierea contractului de vânzare, chiar dacă precontractul n-a fost autentificat, stabilește o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Concret, atunci când este vorba de vânzarea unei case sau a unui teren, precontractul nu trebuie neapărat să fie autentificat pentru ca instanța să recunoască ulterior vânzarea, la cererea uneia dintre părți. Acest lucru este valabil în situația în care, după încheierea precontractului, una dintre părți refuză întocmirea contractului de vânzare.

Aceste aspecte sunt clarificate în Decizia nr.23 în dosarul nr.3996/1/2016:

„Admite sesizarea formulată de Tribunalul Alba - Secţia I civilă, în dosarul nr. 173/191/2016, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1.279 alin. (3) teza întâi şi art. 1.669 alin. (1) din Codul civil, nu este obligatorie forma autentică la încheierea promisiunii de vânzare a unui bun imobil, în vederea pronunţării unei hotărâri care să ţină loc de act autentic.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 3 aprilie 2017.”

Dacă un complet de judecată învestit cu soluționarea unei cauze în ultimă instanță constată că de o chestiune de drept depinde soluționarea cauzei respective, acesta poate cere ICCJ să dea o rezolvare de principiu a chestiunii de drept vizate. Dispoziția aceasta este inclusă în Codul de procedură civilă, act normativ ce stabilește că deciziile ICCJ devin obligatorii pentru toate instanțele din România de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial, explică avocatnet.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri