Ioan Oltean poate fi reținut. Cătălin Teodorescu a rămas cu imunitate parlamentară

Data publicării:
IOAN OLTEAN agerpres 8118349

ACTUALIZARE 15.45: Deputatul Cătălin Teodorescu rămâne cu imunitate. Deputatul Cătălin Teodorescu a rămas cu imunitate parlamentară după ce 153 de parlamentari au votat „pentru”, iar 110 au votat „împotrivă”. Nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru ridicarea imunității.  

Pentru acest vot, este necesar să se întrunească jumătate plus unul din numărul deputaților prezenți. Cum, la apelul nominal, au răspuns 312 deputați, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi.  

ACTUALIZARE 15.10: Ioan Oltean Poate fi reținut, după ce deputații au aprobat cererea DNA de ridicare a imunității acestuia. 

186 de deputați au votat „pentru” încuviințarea arestării preventive a lui Ioan Oltean, în timp ce 113 au votat „împotrivă”. Erau necesare cel puțin 160 de voturi pentru ca solicitarea să fie aprobată. În sală au fost prezenți 318 deputați.

În curand, în sală vor ajunge și secretarii Camerei Deputaților pentru a putea începe votul pentru cererea de încuviințare a arestării preventive a lui Cătălin Teodorescu. 

ACTUALIZARE 14.00. Cătălin Teodorescu: „Vreau să vă spun că azi retrăiesc un vis urât trăi în urmă cu un an când mă aflam tot aici în faţa dumneavoastră. Nu am făcut nimic altceva decât să îmi îndeplinesc obligaţiile legale de serviciu. Pentru o Românie dreaptă şi democratică vă rog cu colegialitate să votaţi împotriva cererii de arestare. Dumnezeu fie cu România, Dumnezeu fie cu noi”, a spus el de la tribuna Parlamentului.

ACTUALIZARE 13.35. Deputatul PNL Ioan Oltean și-a cerut scuze în fața colegilor săi parlamentari pentru că i-a pus în situația de a decide asupra cererii DNA de încuviințare a arestării sale preventive, adăugând că nu le cere să voteze într-un fel sau altul ci să se gândească că ceea ce i se întâmplă lui li se poate întâmpla și lor.

"Este pentru mine extrem de regretabil că după 25 de ani de muncă politică, 21 de ani de membru al Parlamentului României, aproape 10 ani de vicepreședinte al Camerei să vin astăzi în fața dvs. într-o asemenea postură. Vă cer scuze pentru această stare de fapt, regret că pe familia mea, pe prietenii mei care au avut încredere în mine, chiar pe dvs. vă pun într-o asemenea situație. Dar viața oferă și asemenea situații și e important să poți să le treci cu maximă responsabilitate", a spus Oltean în plenul Camerei Deputaților.

El a susținut că nu există argumente din care să rezulte temeinicia solicitării ministrului Justiției de a se cere arestarea sa preventivă.

Oltean a mai susținut că evenimentele în care a fost implicat de către denunțătorul său "sunt într-un conflict cu democrația, cu statul de drept, cu o justiție dreaptă" și că la baza dosarului penal al cărei parte este stă "un denunț mincinos" al unui preot la o biserică din Chitila care este încarcerat.

"Se pune problema că un denunț mincinos al unui om care nu se află în stare de libertate, ci se află încarcerat, un om fără credibilitate, poate distruge cariera de o viață, familia mea", a menționat Oltean.

Deputatul PNL a afirmat că nu se face vinovat de săvârșirea faptelor de care este acuzat, și că nu s-a sustras niciodată de la actul de cercetare penală. El a adăugat că a avut și are o "conduită exemplară" în relația cu procurorul de caz și cu orice instituție care e abilitată să cerceteze o asemenea cauză și că nu are antecendente penale.

"Mă voi prezenta la DNA ori de câte ori voi fi chemat pentru a colabora și a da toate informațiile necesare rezolvării acestei cauze. Vă asigur că această cerere de încuviințare a arestării mele este una nejustificată, că este un abuz pe care îl resping cu vehemență. Sunt pregătit pentru orice măsură, sunt pregătit să fac față la orice urmează de azi încolo, sunt un om care are responsabilitatea gesturilor și a greșelilor, sunt un om care îmi asumă ceva atunci când greșește așa cum pot să-mi asum și votul care va fi indiferent ce va spune el. Nu vă cer să votați într-un fel sau altul, vă cer să vă gândiți că ceea ce mi s-a întâmplat mie vi se poate întâmpla și dvs. Dacă aici se va pune punct colaborării noastre vă doresc să aveți sărbători fericite", a încheiat Ioan Oltean.


Votul asupra rapoartelor Comisiei juridice în cazul celor doi va fi secret cu bile.

Săptămâna trecută, deputații juriști au dat rapoarte de admitere la cererile DNA pentru arestarea preventivă a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu.

Ioan Oltean: Nu mi-e frică de beciul domnesc

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea președintelui Camerei Deputaților pentru încuviințarea arestării preventive a celor doi deputați, urmăriți penal în dosarul despăgubirilor ANRP către omul de afaceri Mihai Rotaru.

Citiți și: Dispar bile din Parlament

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri