OUG pe legile justiţiei. Moise Guran: „Avocatul Poporului nu va face nimic, i-au dat ce şi-a dorit”

Data publicării:
avocatul poporului victor ciorbea merge pe strada
Avocatul Poporului Victor Ciorbea FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Avocatul Poporului poate suspenda aplicarea OUG privind legile justiţiei, dar cel mai probabil nu o va face, în contextul în care în urmă cu o zi, parlamentarii au aprobat un proiect de lege care să-i permită cumularea indemnizaţiei cu pensia specială, a spus jurnalistul Moise Guran la Jurnalul de Seară.

OUG care modifică legile justiției, abia intrate în vigoare sau care urmează să intre în vigoare în câteva zile, a fost publicată în MO, la 30 de ore după adoptarea în ședința de Guvern.

Textul publicat în Monitorul Oficial conține modificările anunțate ieri, după ședința de Guvern, de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Pe lângă modificările anunțate de Toader, textul Ordonanței de Urgență conține și motivele pentru care au fost făcute aceste modificări, chiar dacă legile justiției fie abia au intrat în vigoare, fie urmează să intre în vigoare de joi, în cazul legii 303/2004, cea referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor.

De altfel, cele mai importante modificări au fost aduse la legea 303/2004. Este vorba despre înăsprirea condițiilor pentru procurorii care vor să lucreze la vârful Ministerului Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT.

„Preşedintele Iohannis a intrat într-o capcană a neputinţei acum un an şi jumătate, nu cred că vrea să facă ceva. Teoretic, poate sesiza un conflict de natură constituţională, dar asta ar putea încerca CSM. Avocatul Poporului poate suspenda aplicarea OUG. Scrie clar în Constituţie şi în legea Avocatului Poporului.

N-am nicio aşteptare de la Avocatul Poporului Victor Ciorbea, îl ştiu pe Victor Ciorbea de la sindicate. Nu va face nimic, e un om căruia i-au dat exact ce trebuia, fiind un om cu foarte multe datorii.

Când vii şi spui îţi mai dăm şi pensia pe care ţi-o dăm împreună cu salariul acela uriaş şi ajunge la 36.000 de lei pe lună, i-ai dat ce-i trebuie ca să stea liniştit.

Eu am sesizat Avocatul Poporului când au modificat Codul Fiscal prin OUG, acum un an, şi mi-a răspuns acum trei săptămâni”, a spus Moise Guran.

Victor Ciorbea ar urma să primească peste 36.000 de lei pe lună

În 15 octombrie, senatorii au aprobat proiectul de lege care îi va permite Avocatului Poporului să-şi cumuleze atât indemnizaţia, cât şi pensia specială, atât timp cât este în timpul mandatului.

Asta înseamnă că Victor Ciorbea ar urma să primească peste 36.000 de lei pe lună.

Victor Ciorbea a fost acuzat în repetate rânduri ca are o atitudine binevoitoare față de puterea politică, una dintre probleme fiind modul selectiv în care instituția a atacat la Curtea Constituțională unele legi.

Măsura face parte din proiectul Legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului. Aceasta a fost adoptată de Parlament anul trecut, dar președintele Klaus Iohannis a trimis-o înapoi pentru reexaminare.

„Judecătorii Curţii Constituţionale, la data pensionării sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizaţia lor brută lunară. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii. Se poate observa că legiuitorul a urmărit instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii Curţii Constituţionale, în cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizaţia lor brută lunară şi nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate în plată indiferent de fluctuaţia nivelului indemnizaţiei brute lunare. (...) Excepţia stabilită (...) în legea aflată la promulgare încalcă principiul egalităţii consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituţie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile şi obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curţii Constituţionale”, explica preşedintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri