Polițiștii au vrut să intervină fără mandat. Procurorul nu a permis intervenția decât la ora 6:00, susține șeful demis al Poliției

Data actualizării: Data publicării:
ioan buda seful politiei romane
Ioan Buda, șeful demis al Poliției Române

Chestorul Ioan Buda, șeful Poliției Române, a declarat, vineri seara, la Caracal - întrebat fiind de ce nu au intervenit polițiștii imediat ce au avut informații că Alexandra este în casa lui Gheorghe Dincă - că acest lucru s-a dorit, dar procurorul nu a permis intervenția Poliției decât la ora 6:00, relatează Mediafax.

Chestorul Ioan Buda, șeful demis al Poliției Române, a declarat, vineri seara, la Caracal, că polițiștii ar fi putut lua alte măsuri, însă au preferat să intervină conform mandatului în casa suspectului Gheorghe Dincă.

„Nu puteau interveni polițiștii mai devreme de ora 6:00, pentru că procurorul nu a permis intervenția Poliției decât la ora 6:00”, a spus Ioan Buda.

Întrebat dacă ordinul procurorului putea fi încălcat, Buda a răspuns afirmativ.

„Da, puteau fi luate și alte măsuri, puteau găsi alte teritupuri, puteau să intervină, nu au intervenit. Pentru că au așteptat ora 6:00, pentru a se interveni la această percheziție conform mandatului.

Mandatul a fost eliberat aproximativ la ora 4:00”, a mai spus Ioan Buda.

Acesta a precizat că i-a spus inspectorului-șef care se ocupa de caz să intervină fără mandat, însă procurorul nu a fost de acord.

„I-am spus inspectorului șef chestiunea aceasta în prezența tuturor (să intervină fără mandat – n.r.). Procurorul nu a fost de acord cu această intervenție”, a afirmat chestorul.

Potrivit acestuia, în ambele cazuri ale fetelor dispărute din Caracal, Alexandra și Mihaela, „polițiștii au făcut tot ceea ce puteau face din momentul în care părinții au sesizat Poliția”.

Ce prevede legea în cazul perchezițiilor fără mandat

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, perchezițiile pot să aibă loc fără mandat în următoarele condiții:

„(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:

a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;

b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;

c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii", se arată în textul de lege.

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit o locație exactă, ci o arie de căutare, polițiștii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.

Suspect este un bărbat de 57 de ani, pe numele său Gheorghe Dincă, tată a trei copii. În casa lui a fost găsit un bidon cu resturi umane și bijuterii în special inele, care i-ar fi aparținut Alexandrei.

Totodată, anchetatorii încearcă să identifice o a doua victimă, care se pare că a dispărut în urmă cu mai bine de o lună și care era din județul Dolj.

(sursa: Mediafax)

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri