Sari la conținut

Reacţia Ambasadei SUA, după ordonanţa privind interceptările

 

FOTO Facebook

Ambasada precizează că lupta împotriva grupărilor de crimă organizată internaţionale, criminalitatea cibernetică şi terorismul sunt puncte importante în parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România.

Parteneriatul Strategic SUA-România a condus la o cooperare din ce în ce mai strânsă și mai importantă între instituțiile de aplicare a legii în sprijinul luptei împotriva criminalității organizate internaționale, corupției, criminalității cibernetice și terorismului. Ambasada Statelor Unite salută eforturile Guvernului României de a alinia legea la recenta hotărâre a Curții Constituționale privind folosirea probelor obținute prin supraveghere tehnică și de a menține capacitatea instituțiilor statului de drept de a-și continua importanta activitate”, a comunicat Ambasada. 

Pe 16 februarie, Curtea Constituţională a decis că SRI nu mai poate face interceptări în dosarele penale. Guvernul a modificat legislaţia şi a dat posibilitatea ca aceste probe să fie strânse de procurori şi poliţişti, folosind aparatura SRI. În plus, ofiţerii de informaţii pot să facă în continuare intercepări, dar numai în dosarele de trădare, spionaj şi terorism.

În mediul politic au fost reacţii negative dure, dintre înalţii demnitari preşedintele Senatului fiind cel mai ferm şi cerând demisia ministrului justiţiei.