Reacția lui Tăriceanu după publicarea raportului GRECO. „Părerea unor experți străini” versus opinia judecătoarei Gârbovan

Data actualizării: Data publicării:
Călin Popescu Tăriceanu vorbeste la microfon
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că raportul GRECO este „părerea unor experți străini despre justiția din România”. Declarația vine după ce Ministerul Justiției a făcut public raportul potrivit căruia România a făcut foarte puţine progrese pentru a implementa măsurile de prevenire a corupţiei printre parlamentari, judecători şi procurori şi pentru a linişti îngrijorările ridicate de controversata reformă judiciară, inclusiv de Secția specială pentru magistrați.

Tăriceanu, care vorbește în mod repetat despre protocoale secrete și abuzuri în justiție, scrie pe Facebook că experții care au redactat raportul GRECO „nu au avut nimic de comentat despre dezvăluirile din ultimii ani (vezi protocoalele secrete, dosare făcute la comandă, sentințe venite din pădurile patriei, secție ilegală de investigarea magistraților în subordinea DNA, etc)”.

Șeful Senatului prezintă, spre comparație, opinia judecătoarei Dana Gârbovan, președinta UNJR, care a criticat multe dintre luările de poziție ale Parlamentului European, Comisiei de la Veneția care exprimau îngrijorări față de controversatele reforme ale justiției din România.

Aceasta scrie pe Facebook, cu referire la solicitările de desființare a Secției speciale pentru investigarea magistraților, că „este inadmisibil ca un raport GRECO să fie folosit în acest mod, pentru a bloca pur și simplu aplicarea unei legi în vigoare, ale cărei prevederi au trecut în mod repetat de filtrul Curții Constituționale”.

Gârbovan mai spune că nicio țară europeană, cu excepția Finlandei, nu a implementat toare recomandările din rapoartele GRECO.

„Ca atare, a pretinde agresiv și a bate cu pumnul în masă pentru a implementa imediat și fără discuție niște recomandări GRECO relevă o necunoaștere crasă a modului în care aceste instituții funcționează în raport cu statele membre”, a continuat Gârbovan.

GRECO și Ministerul Justiției au publicat oficial raportul făcut de specialiștii Grupului de State Împotriva Corupției într-o procedură extraordinară, ad hoc, declanșată în cazul țării noastre anul trecut.

Secția specială este văzută drept o amenințare la adresa independenței justiției, iar GRECO este pur și simplu uimit că autoritățile române refuză să o desființeze, așa cum suna recomandarea făcută anul trecut.

Raportul menționează într-o notă negativă și modificările aduse Codului penal și amintește rezultatele referendumului pe justiție din primăvară.

GRECO arată că decizia autorităților române de a întări poziția Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este în profundă contradicție cu recomandarea din precedentul raport, de a desființa aceasta structură.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...