Klaus Iohannis: Importanța crucială a statutului de membru NATO este cu atât mai evidentă în actualul context de securitate

Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. trece pe langa un banner cu sloganul we are nato
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

Importanța apartenenței României la NATO este cu atât mai evidentă în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, arată președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj la aniversarea a 18 ani de la depunerea documentelor de aderare a României la NATO. România își va întări în continuare capacitatea de apărare și va rămâne un furnizor de securitate la Marea Neagră, a mai spus șeful statului.

„În urmă cu 18 ani, la 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare a Tratatului Nord-Atlantic la Departamentul de Stat al SUA. Astfel, țara noastră a făcut pasul decisiv pentru a deveni membru al celei mai de succes și puternice Alianțe politico-militare din toate timpurile. Importanța crucială și istorică a statutului de membru NATO este cu atât mai evidentă în actualul context de securitate deosebit generat de agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a arătat Iohannis în mesajul său.

„Această agresiune a evidențiat, o dată în plus, capacitatea Alianței de a se adapta rapid și de a acționa prompt și eficient, în baza coeziunii statelor membre și a unității de decizie”, a adăugat el.

Iohannis a mai spus că „România a fost și este profund angrenată în procesul de adaptare a NATO atât prin contribuțiile naționale substanțiale la procesele de reflecție desfășurate în cadru aliat, cât și prin demersurile pe care le întreprinde constant la nivel național”

„Țara noastră va acționa pentru întărirea capacității sale de apărare, inclusiv prin creșterea cheltuielilor bugetare destinate Apărării de la 2 la 2,5% din PIB, prin modernizarea structurii de forțe, prin adaptarea cadrului legislativ din domeniul securității și apărării și prin alte măsuri adecvate”, a mai spus Iohannis.

„România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană, un cadru instituțional foarte important de optimizare a eforturilor europene și euroatlantice în domeniul securității și apărării, care trebuie să crească în relevanță. România va rămâne un aliat puternic, furnizor de securitate la Marea Neagră și, dincolo de aceasta, un susținător decis al consolidării relației transatlantice dedicat valorilor fundamentale ale NATO”, a mai arătat șeful statului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri