Klaus Iohannis: Neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele de la Revoluție rămâne un punct nevralgic al societății noastre

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis depune o coroană de flori la monumentul eroilor Revoluției din Piața Universității din București
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. Foto: presidency.ro

Neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluției din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societății noastre, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis pe 22 decembrie, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române din 1989.

„Faptul că nici până la acest moment Justiția nu a identificat și sancționat vinovații pentru crimele comise în timpul Revoluției nu face decât să întrețină sentimente de durere și frustrare. În lipsa dreptății, masacrele comise asupra populației civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată”, a spus șeful statului.

În mesajul transmis de Iohannis, „decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul României. Prin credința și voința românilor care nu au mai suportat umilințele regimului comunist, țara noastră s-a îndreptat ireversibil spre democrație, un drum pe care ni l-am asumat de aproape trei decenii și jumătate”.

Șeful statului a mai arătat că în România, „în mod dramatic, în Decembrie 1989 comunismul nu a putut fi îndepărtat decât după ce, până în ultima sa clipă, s-a dedat la violențe, abuzuri și crime, aceleași arme care au dus la instaurarea lui la putere”.

„Sângele vărsat și viețile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră națională. Cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democrația și statul de drept și de a respinge orice formă a extremismului și populismului”, a adăugat Klaus Iohannis.

La 33 de ani de la Revoluția anticomunistă, viața românilor este complet diferită. Cetățenii se bucură de drepturi și libertăți care, înainte de decembrie 1989, reprezentau doar aspirații ce păreau mai degrabă imposibil de atins.

„Astăzi, România este un stat democratic, profund atașat valorilor euroatlantice și un partener de încredere pentru aliații noștri, fapt dovedit și recunoscut în mod constant. Ca membru al Uniunii Europene și al NATO, România continuă să își consolideze democrația și, prin eforturile autorităților și sprijinul primit din partea structurilor din care face parte, să se dezvolte și să reducă decalajele generate de regimul comunist și să elimine consecințele nefaste ale acestuia”, se mai arată în mesajul Administrației Prezidențiale.

Iohannis a mai arătat că „deși trăim vremuri dificile, în care întreg continentul european suferă din cauza consecințelor războiului de la granițele noastre, este de neconceput ca generații care au avut șansa de a nu cunoaște ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist”. Cu toate acestea, pe fondul instabilității ultimei perioade, a dificultăților economice, a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, discursul populist încearcă să pună sub semnul întrebării valorile prezentului. Astfel de viziuni periculoase ne afectează pe toți și pot câștiga teren pe fondul provocărilor actuale.

„După 33 de ani de la înlăturarea comunismului, trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecutul nostru recent și evocarea unor sentimente de nostalgie legate de această perioadă. Regimul comunist a fost unul criminal, represiv și abuziv! Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig și în întuneric într-o societate-închisoare, izolați de restul Europei și al lumii, lipsiți de drepturi și libertăți. Sute de mii de cetățeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-și viața și expunându-și familiile celor mai aspre consecințe”, se mai arată în mesaj.

Generațiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al țării, conștientizând că drepturile noastre au fost cu greu dobândite în 1989, prin sacrificiul românilor mânați de un curaj extraordinar, care s-au ridicat împotriva dictaturii, înfruntând lovituri și gloanțe.

„De Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, reiterez angajamentul ferm privind asumarea corectă a trecutului și promovarea valorilor democratice și ale statului de drept. Ne înclinăm în fața jertfei înaintașilor noștri și le păstrăm vie memoria, prețuind și protejând valorile pentru care s-au sacrificat în Decembrie 1989”, a mai spus președintele Iohannis.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri