Alegeri prezidențiale – turul 2. Cum votează românii din străinătate

Data publicării:
vot-prezidentiale-brescia

A început a doua zi de vot la alegerile prezidențiale pentru românii din diaspora. La ora 7:00, ora României, s-au deschis cele 37 de secții de votare din Republica Moldova, unde se înregistrează mereu prezențe mari. De asemenea, s-a reluat votul și în Grecia, Cipru și Israel, alte țări unde locuiesc mulți români.

Diaspora s-a mobilizat mai bine decât acum două săptămâni. Aproape 100.000 de oameni din străinătate au votat până acum pe liste suplimentare, cu peste 17.000 mai mulți ca în primul tur, la aceeași oră. A scăzut, însă, numărul celor care au votat prin corespondență.

Indiferent unde se află sau din ce motiv - fie ca sunt stabiliți acolo sau doar în trecere - mulți români și-au făcut timp să treacă și pe la urne. Vor să voteze și foarte important, vor să-și vadă cât mai mulți concetățeni făcând la fel.

Mirela și Vasile Palimariu: „Tocmai am ieșit de la secția de votare. Ne-am exercitat dreptul la vot. Dragi români, mergeți la vot! Exercitați-vă dreptul. Este un drept câștigat cu mari sacrificii, cu 30 de ani în urmă. Schimbarea nu se face singură. Trebuie să votezi.”

Un salt vizibil în numărul votanților s-a văzut după ce s-au deschis secțiile în Republica Moldova, apoi când a început votul în țările aflate pe fusul orar al Europei Centrale. Adică exact acelea unde sunt cele mai numeroase comunități românești - Italia, Spania, Germania, Franța, Marea Britanie sau Olanda.

Mircea Ciobanu: „Salut! Prin acest video le cer românilor de pretutindeni să-și rupă o oră din timpul lor prețios și să meargă la vot. E important să votăm pentru că nimeni nu cred că vrea o Românie condusă de incompetenți și de corupți. Și cum spune un cântec celebru: Vreau o țară ca afară. Vă salut!”

Sebastian Perju, jurnalist Digi24: 50 de secții sunt deschise în Franța, evident cele mai multe sunt în Paris sau în regiunea din jurul capitalei franceze acolo unde sunt și cele mai importante comunități de români.

Român stabilit în Milano: Sunt foarte multe de spus pentru care motiv am venit să votez. Trebuie, e de datoria noastră, trebuie să arătăm românilor din România și întregii Europe, că putem și că avem o direcție proeuropeană.

Româncă stabilită în Milano: Vreau să se schimbe ceva în România, că în ultimii ani nu am putut să facem mari schimbări.

Reporter Digi24: Lucrezi pe ambulanță, ai venit special ca să votezi?

Român stabilit în Milano: Lucrez de 12 ani aici și am venit să votez.

Român stabilit în Milano: Trebuie să avem un președinte cu coloană vertebrală, un președinte care să știe pe ce buton să apese în caz de atac...

Româncă stabilită în Milano: (Președintele, n.red.) Să respecte legea, Constituția.

Citește și Secție de votare din Italia, mutată de urgență din cauza unui cod roșu de inundații

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri