MAE: Zborurile din Israel către România nu sunt restricționate. ANAT: 900 de români se află în Israel

Data actualizării: Data publicării:
aeroportul ben gurion de langa tel aviv
Aeroportul Internațional Ben Gurion din apropierea Tel Avivului. Foto: Profimedia Images

900 de turiști și călători români sunt în Israel, majoritatea dintre ei pelerini, potrivit informatiilor transmise de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). 346 de români au fost repatriați azi-noapte cu două avioane TAROM, închiriate de Guvern. Celula de criză a fost activată la sediul Ministerului de Externe. Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat, duminică, la Digi24, că zborurile dintre Israel și România nu sunt restricționate, călătorii având posibilitatea de a cumpăra bilete pentru a se întoarce în țară. Reprezentantul MAE îi îndeamnă pe românii aflați în Israel să comunice prezența lor la ambasada de la Tel Aviv sau la consulatul din Ramallah. Acesta a spus că erau doar 8 cereri de repatriere înregistrate.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe: „Primim, celula de criză care s-a activat la nivelul MAE, este în legătură prin intermediu ambasadei României la Tel Aviv, precum și oficiul consulat de la Ramallah. Cu autoritățile israeliene noi am făcut apel la cetățenii români care sunt în Israel și care doresc să revină în România, să urmărească și să fie foarte atenți la mesajele pe care MAE le transmite. Acolo primesc indicații, informații despre zborurile de repatriere pe care le efectuăm, precum și informații pe care autoritățile israeliene le transmit. Colegii noștri de la consulat, de la ambasadă, sunt în legătură cu aceste grupuri.

Folosesc acest prilej pentru a reitera apelul făcut către cetățenii care intenționează să călătorească în Israel, să-și reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica alerte de călătorie de pe site-ul nostru iar cei care se află acolo să se adreseze ambasadei României din Tel Aviv, să-și notifice prezența în regiune, comunicând totodată și datele de identificare și propriile coordonate.

Cererile de repatriere sunt fluide și situația e fluidă. Traficul aerian nu este restricționat în niciun fel, dar până acum noi avem în evidența toți cetățenii care s-au notificat la ambasadă. În principal sunt cetățeni turiști - pelerini în marea lor majoritate – și aceștia sunt, deocamdată, prioritatea noastră. Ca cereri de repatriere la acest moment sunt doar 8 cereri.

Zborurile spre România nu sunt restricționate, sunt curse directe București – Tel Aviv, Tel – Aviv București.

Celula de criză din MAE ține legătura cu autoritățile, inclusiv cu Patriarhia Română, inclusiv cu ANAT, inclusiv cu Tarom, tocmai pentru a identifica soluții în vederea oferirii cetățenilor români să aibă posibilitatea să se întoarcă în România”.

Întrebat dacă este programat un nou zbor de repatriere operat de Tarom, Filip a răspuns: „Sunt sigur. Pentru aceste informații, turiștii de acolo îi îndrum și îi încurajez să țină legătura cu colegii de la ambasadă și de la consulat. Au stat aseară până la îmbarcarea tuturor celor 346 de cetățeni români și străini. Să-și notifice prezența la misiunile diplomatice și apoi colegii mei, prin intermediul grupurilor de WhatsApp, prin intermediul mijloacelor de comunicare pe care le au la dispoziție, le vor oferi informații cu privire la alte zboruri organizat și alte posibilități de repatriere.

Țineți cont de faptul că, acum, discutăm pe o realitate în dinamică. Zborurile nu sunt restricționate, deci oricine poate achiziționa bilete pentru a se întoarce în Europa sau către alte destinații pe care le doresc”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri