Sari la conținut

Analiști: Victor Ponta urmărește o lovitură politică și de imagine prin reducerea TVA

După ce a pierdut cursa prezidenţială, Victor Ponta a ştiut să joace bine cartea guvernării, spun analiştii. Le-a dat şah liberalilor prin promovarea unor măsuri economice de dreapta, cum ar fi relaxarea fiscală. Cea mai importantă, reducerea semnificativă a TVA la alimente, îi poate aduce lui Victor Ponta simpatia electoratului. În plus, PNL este pus într-o postură delicată, pentru că oricât ar încerca să facă opoziţie, nu poate contesta măsuri care sunt profund liberale.

„Ceea ce noi dorim este ca astfel de măsuri economice să producă efecte pozitive, or după toate semnalele pe care le-am văzut în ultimele zile, sunt semne de întrebare legate de capacitatea guvernului de a implementa această măsură în acest moment”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu.

Analiştii politici cred că efectele relaxării fiscale se vor simţi în momente-cheie. Astfel, reducerea TVA la alimente se va resimţi în toamnă, ceea ce îi va asigura premierului garanţia că va rămâne la Palatul Victoria până la sfârşitul anului. Apoi, dacă de la 1 ianuarie anul viitor va fi aplicată şi scăderea generală a taxei pe valoare adăugată, aşa cum a promis premierul Victor Ponta, va fi o lovitură bună înainte de alegeri.

„Ele se vor resimţi undeva prin martie, deci deja aproape de alegerile locale, ceea ce va fi un balon de oxigen suficient pentru primăriile PSD şi ale coaliţiei din ţară”, spune politologul Andrei Țăranu.

„Este cel mai mic impact bugetar, dar cel mai mare impact de imagine, dacă vreţi, dacă reducem TVA-ul pentru alimente, având un guvern de stânga care tocmai încearcă să-i ajute pe cei mai puţini norocoşi”, spune consultantul fiscal Gabriel Sincu.

Măsura reducerii TVA, mai cred mulţi analişti, îi garantează premierului şi majoritatea din Parlament, pentru că nimeni nu părăsește barca puterii într-un moment favorabil.

„În Parlament, tocmai datorită acestor măsuri economice care dau măcar sentimentul că Parlamentul lucrează, că există o activitate guvernamentală şi un interes al majorităţii pentru societate, (...) probabil că domnul Ponta va continua să rămână prim-ministru”, este de părere Andrei Țăranu.

Tot analiştii atrag atenţia însă că deciziile lui Victor Ponta ca premier nu sunt hotărâtoare pentru a-i garanta scaunul în partid. Pentru PSD, spune Andrei Ţăranu, prejudiciul de imagine adus de cazuri precum Şova sau Vâlcov sunt foarte mari, iar frământările interne nu se vor opri.