Barna: Furtul semnăturilor de la „Fără penali în funcții publice”, pretext pentru invalidarea inițiativei de CCR

Data actualizării: Data publicării:
dan-barna-digi24

Liderii Alianței 2020 USR-PLUS acuză PSD că a încercat să „fure” sute de mii de semnături ale inițiativei de modificare a Constituției „Fără penali în funcții publice” tocmai pentru a da Curții Constituționale a României un pretext să invalideze inițiativa, fiind în zona numărului necesar de semnături pentru a deveni lege. „Au încercat să arunce o petarda comunicațională, să fure niște sute de mii dintre semnături”, a spus Dan Barna, președintele USR.

„Campania 'Fără penali' a revenit în atenția publică pentru că PSD și Dragnea s-au gândit să încerce o golăneală. Noi am depus aproape 900.000 de semnături la Parlament. În Biroul Permanent, noi cerând repetat, au blocat-o patru luni spunând că le trebuie copiatoare pentru cărți rare, pentru ca scotch-ul cu două sfori să nu fie afectat. S-au copiat dosarele patru luni. Noi, solicitând să fie pusă în Biroul Permanent și să fie trimisă la CCR, a fost introdusă solicitarea de trimitere la CCR, doar că a apărut o notă a secretarului general, care spune că ar fi doar 590.000 de semnături, dintre care unele ei le consideră ca nefiind valide. Ceva total în afara cadrului legal, pentru că fiecare semnătură a fost validată individual de primării. 200.000 sunt încă blocate de primari PSD, care refuză să le elibereze”, a spus Dan Barna.

El a mai spus că „personalul din subordinea lui Dragnea și Iordache s-a apucat să le numere pe sărite și au zis: ne-am gândit că unde sunt diferențe între ce a validat primarul și ce era în dosar să le numere separat și au inventat cifra de 590.000, care e falsă, pentru că ei nu vorbit de cele 900.000 care vor fi trimise la CCR”.

„Au încercat să arunce o petarda comunicațională, să fure niște sute de mii dintre semnături, făcându-le pierdute aparent în comunicare”, a adăugat președintele USR.

Barna a mai spus că USR va solicita clarificări și din partea Camerei Deputaților cu privire la această problemă.

„Dar, în egală măsură, colegii mei analizează ideea de a depune o plângere penală pentru transmiterea de informații false în documente publice”, a subliniat el.

Cioloș: Ideile din „Fără penali în funcții publice” vor apărea în programul politic, de guvernare

Președintele USR a precizat că personalul din secretariatul general al Camerei Deputaților a semnat nota prin care erau date mai puține semnături pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice” și că, de exemplu, deputatul PSD Cătălin Rădulescu ar urma să nu mai fie parlamentar dacă inițiativa ar deveni lege.

„Iordache și Rădulescu folosesc această notă de informare pentru a decredibiliza această campanie”, a adăugat el.

„Demersul de a muta în zona pragului de 500.000 l-am văzut ca o încercare de a da CCR un pretext de care să se agațe pentru a încerca să invalideze inițiativa. Nu mă aștept ca încercarea de sabotare să se oprească aici”, a precizat Barna.

„Pentru Alianța PLUS-USR lucrurile sunt clare, aceste idei vor apărea în programul politic, de guvernare, în programul de modificare a Constituției, și e doar o chestiune de timp ca acest lucru să se reflecte formal în legislație și Constituție, asta pur și simplu pentru că așa vrea o majoritate a societății, ca societatea să fie condusa de oameni cinstiți, onești”, a subliniat Dacian Cioloș.

Citește și Pe cine ar vota președintele USR, dintre Iohannis și Cioloș, la alegerile prezidențiale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri