Ciucă, despre ajutorul de 4 mld. euro de la CE: Antreprenorii se pot înscrie de săptămâna viitoare pentru a accesa fondurile

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă sta la masa la sedinta de guvern
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a salutat vineri decizia Comisiei Europene de a pune la dispoziția României o schemă de ajutor de patru miliarde de euro pentru firmele a căror activitate este afectată de războiul din Ucraina. El anunță că antreprenorii se pot înscrie de săptămâna viitoare pe platforma www.imminvest.ro pentru a accesa fondurile.

„Salut decizia luată astăzi de Comisia Europeană prin care vom pune la dispoziția economiei românești patru miliarde de euro, o gură de oxigen importantă pentru firmele afectate de consecințele războiului din Ucraina. Este rezultatul colaborării Guvernului cu instituțiile europene reflectată, și de această dată, în măsuri coordonate și eficiente de protejare a investițiilor și locurilor de muncă, de susținere a economiei naționale.

În vremuri complicate așa cum este cea pe care o traversăm, accesul la finanțare al investitorilor este un factor determinant pentru viitorul oricărui proiect de afaceri. Lichiditățile asigurate prin cele 3,6 miliarde euro disponibile sub formă de garanții pentru împrumuturi și bugetul de 390 de milioane de euro granturi directe vor asigura finanțare firmelor care dezvoltă afaceri în toate sectoarele de activitate afectate de agresiunea ilegală și nejustificată a Rusiei în Ucraina”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al guvernului.

Premierul a mai precizat că firmele se pot înscrie de săptămâna viitoare pentru a beneficia de schema de ajutor.  

„Valorificăm aceste resurse în beneficiul antreprenorilor români care, începând de săptămâna viitoare, se pot înscrie pe platforma www.imminvest.ro pentru a accesa fondurile disponibile prin Programul IMM Invest Plus, pentru oricare din componentele sale - IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest.

Fondurile naționale alocate investițiilor, integrate resurselor europene de care beneficiază România, sunt ancore de dezvoltare pentru proiectul nostru economic și social. Dublate de reformele începute de Guvern, de stabilitate, coerență legislativă și dialog deschis cu mediul de afaceri, acestea reprezintă argumente solide pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea economiei românești”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Comisia Europeană a aprobat vineri o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 4 miliarde euro, care este menită să sprijine întreprinderile din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

În cadrul acestei măsuri, ajutorul va lua formă de: 

  • garanții pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde euro;
  • granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane euro, pentru a compensa o parte din costurile datorate în cadrul împrumuturilor garantate.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situația geopolitică actuală, schema urmărește să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun în continuare de suficiente lichidități, permițând băncilor să continue să acorde împrumuturi economiei reale, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Partenerii noștri