CONGRESUL PSD. Valeriu Zgonea, după ce a fost ales președinte executiv: Nu contează funcţiile şi puterea, ci ce vrei să faci pentru oameni

Data publicării:
12140099 885997348135843 4484272371173957722 o 1

 

FOTO Facebook PSD

ACTUALIZARE 20.28. Cele zece posturi de vicepreședinte alocate bărbaților vor fi ocupate de Andrei Dolineaschi (3.439 de voturi), Victor Negrescu (3.162 de voturi), Georgian Pop (3.070 de voturi), Ionuț Vulpescu (2.994 de voturi), Nicolae Bănicioiu (2.983 de voturi), Mihai Tudose (2.827 de voturi), Ștefan Viorel (2.737 de voturi), Gheorghe Șimon (2.503 de voturi), Gabriel Vlase (2.436 de voturi), Mihai Chirică (2.339 de voturi).

1090 de oameni prezenți astăzi la congresul PSD spun că trebuie să ne despărțim de comunism. Peste așteptările mele ! Nu au fost suficiente pentru un loc de vicepreședinte, dar mergem înainte ! Libertate, Echitate, Solidaritate!”, a scris Mihai Sturzu pe pagina sa de Facebook.

Cele patru posturi de vicepreședinte rezervate femeilor au fost câștigate de Gabriela Firea (3.122 de voturi), Olguța Vasilescu (3.044 voturi), Ecaterina Andronescu (2.914 voturi), Doina Pană (1.834 de voturi).



ACTUALIZARE 19.15. „Voi face echipă cu Liviu Dragnea, voi fi un om loial echipei pe care Liviu Dragnea a propus-o. E important să ne păstrăm angajamentele pe care le-am auzit în discursul preşedintelui, o privire încrezătoare spre viitor.

A fost o competiţie liniştită, calmă, competiţia ideilor, a opiniilor, a reaşezării partidului, care sunt valorile care stau la bază, cum facem ca în vitor să continuăm lucrurile bune în arcul guvernamental. Nu contează funcţiile şi puterea, ci ceea ce vrei să faci pentru oameni”. A declarat pentru Digi24 Valeriu Zgonea.


ACTUALIZARE 18.07. Valeriu Zgonea a fost ales preşedinte executiv al PSD. 

Valeriu Zgonea a obținut 2.582 de voturi din totalul de 3.877 exprimate, iar contracandidatul său, Constantin Niță, a obținut 1.123 de voturi.


ACTUALIZARE 16:40. Votul s-a încheiat, urmează să fie anunțate rezultatele.

ACTUALIZARE 16:20. Liviu Dragnea a făcut declarații înainte să-și exprime opțiunea pentru noua conducere PSD. 

Noul președinte al partidului a spus că nu a văzut solicitarea lui Mihai Sturzu, președinte TSD, ca alegerile de săptămâna trecută în urma cărora Liviu Dragnea a fost ales președintele PSD să nu fie validate.

Mi-a spus cineva, fiecare alege să-și facă propria campanie așa cum crede de cuviință”, a spus Dragnea, adăugând că „din păcate, nici măcar” nu a fost jignit de afirmațiile lui Sturzu.

Despre criticile lui Ion Iliescu, el a răspuns că „nu pot să le văd decât bine”. „Eu am spus mult mai pe larg ce trebuie să facem pentru a recupera relația cu intelectualii de stânga și pentru a avea o comunicare normală cu intelectualitatea de dreapta”, a menționat Dragnea.

Liviu Dragnea a adăugat că a glumit atunci când a vorbit cu Victor Ponta să „trântească guvernul” în sesiunea viitoare a Parlamentului. „Eu chiar cred că încă mai avem dreptul să mai glumim”, a spus el.

Eu am cerut astăzi iertare României și românilor pentru faptul că partidul nostru nu a făcut acest gest de reculegere până acum și de a condamna cu demnitate dictatura comunistă. Atunci când dorești împăcare națională o cerere de iertare este un lucru profund”, a spus Liviu Dragnea.

Reporter: Gestul dvs. De a condamna comunismul are o valoare și mai mare având în vedere că a fost făcut în prezența lui Ion Iliescu?

Liviu Dragnea: „Are o valoarea mare pentru că a fost făcut astăzi și a fost făcut în plenul congresului și toți delegații s-au ridicat în picioare și am ținut acel moment de reculegere pe care l-am cerut. Domnul Ion Iliescu nu cred că poate fi asociat cu dictatura comunistă, domnul Iliescu a fost un dizident în regimul trecut.”

Reporter: Dvs. ați condamnat astăzi dictatura și nu comunismul...

Liviu Dragnea: „Haideți să nu facem analiză pe text. Am avut un discurs, a fost destul de clar și nu vreau să traduc din mine.”

Reporter: Ați vorbit și despre violențele de la mineriadă și dl. Marian Oprișan a spus că autoritățile au acționat legitim.

Liviu Dragnea: „Faptul că astăzi toți colegii mei, majoritatea zdrobitoare, au acceptat să ne cerem iertare pentru acele lucruri chiar dacă nu noi suntem vinovați pentru mine reprezintă un moment extrem de important în istoria acestui partid.”

Reporter: Nu ați mai vorbit despre fenomenul Piața Universității, a fost un atac poate indirect la adresa lui Ion Iliescu?

Liviu Dragnea: „Nu. Nu am avut o declarație de atac, am avut un altfel de declarație. Sincer, chiar nu era de atac.”



ACTUALIZARE 15:00. Liviu Dragnea - preşedintele PSD, Marian Oprişan - preşedintele PSD Vrancea, Valeriu Zgonea - candidat la funcţia de preşedinte executiv, Mihai Sturzu - preşedintele TSD.

Atac în plen la noul șef al PSD. Mihai Sturzu: Alegerea lui Liviu Dragnea a amintit de perioada comunistă



ACTUALIZARE 14:50. Discursul președintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu.


Vreau să începem să privim cu încredere spre viitor. Ultimii trei ani au arătat că suntem singurii in stare să creştem economia, Ponta a arătat că e cel mai bun premier de la Revoluție încoace. Noua conducere PSD va susţine cu aceeaşi forţă rămânerea noastră la guvernare. Cu Ponta, normal. dar să vrea să rămână.

România nu are un plan de dezvoltare pentru următorii 25 de ani. A fost un început de plan în 2003- 2004, coordonat de Ion Iliescu. Cei care au venit în 2005 nu au vrut să se uite la el. Ne trebuie un plan de bunăstare.

Sunt locuri unde oamenii trăiesc bine, avem cartiere rezidenţiale, dar câte sunt aşa? Milioane de români trăiesc fără canalizare şi apă. Sunt români cu salarii bune şi suntem alături de ei, dar sunt puţini. Mulţi nu reuşesc să plătească facturi.

Politica de stânga însemnă progres şi creşetere economică. Nu vrem să dăm de pomană nimănui, vrem să dăm şansa de a învăţa într-o şcoală adevărată, să dăm şansa de a găsi un loc de muncă bine plătit.

PSD e de trei ani la guvernare. Guvernele lui Ponta au scos România din recesiune. România este azi una din ţările care degajă cel mai ridicat apetit de creştere, e însă departe de statele bogate. Ne-a lipsit capacitatea de a înțelege că e mai bine să ne punem de acord decât să ne certăm. PSD vine cu această ofertă de dialog.

Revizuirea Constituţiei trebuie să redevină un obiectiv al nostru. Un alt obiectiv propus este sincronizarea totală a alegerilor, să se desfăşoare toate într-un singur an, o dată la cinci ani. Patru ani curaţi în care Guvernul să poată lucra. Știu că peste 60% dintre români sunt de acord.

PSD sprijină independența justiţiei. Un stat puternic în interior poate face faţă ameninţărilor care se prefigurează în exterior. Suntem un factor de stabilitate regională, dar trebuie noi argumente pentru a continua procesul de integrare.

Congresul alege o nouă conducere. Vreau să votaţi cu atenţie şi responsabilitate, nu pe baza unor bileţele. E nevoie de o echipă bună care e pregătită să asume prioritățile mele. Anul viitor e act electoral - vom intra cu un singur gând - să le câştigăm. Datoria mea, a voastră, a echipei de conducere - victorie în 2016!”, a declarat Liviu Dragnea de la tribună.


„După ce-mi termin mandatul de premier voi face schimbări în viaţa mea, o să fiu activ, ţara se poate conduce de la Cotroceni de pe Facebook, şi eu pot să fiu activ în PSD de pe Facebook.

În mod serios vreau să mă implic în continuare în ce doar PSD face - o dezbatere ideologică ce stă la baza unei guvernări. O să apară o dezbatere, am văzut. Ion Iliescu spunea că partidul poate să meargă mai la stânga. Eu o să fiu alături de Adrian Năstase şi o să zic mai la centru - suntem partidul care reprezintă cei mai mulţi cetăţeni din România, vreau să ducem cât mai mulţi dintre români către o clasă medie.

Glumeam cu Radu Moldovan - el din 2002 îmi zice „prezidente”. Acum cum să-ţi zic? E important să lucrăm pentru aceleaşi lucruri. PSD e ca Pheonix. Când lumea crede că e cenuşă, PSD renaşte. Eu fac parte din PSD. Am şi eu puterea de renaştere, dar doar alături de dvs.”, a declarat Victor Ponta.


Am ales ce era corect și nu ceea ce era avantajos și am făcut acest lucu pentru că cred sincer în parteneriatul PSD-UNPR, cred sincer că PSD-UNPR împreună înseamnă mai mult decât ar însemna separat”, a declarat președintele UNPR, Gabriel Oprea, la congresul PSD.

Această guvernare a făcut bine românilor. Mă bucur că UNPR face parte dintr-o echipă de succes”, a adăugat Gabriel Oprea.


Congresul extraordinar al PSD a început, social-democrații urmând să își aleagă noul Birou Permanent Național și să îl valideze pe Liviu Dragnea în funcția de președinte al partidului.

Liviu Dragnea a fost ales în funcția de președinte al PSD în urma scrutinului național organizat în urmă cu o săptămână, acesta obținând 97% dintre voturile exprimate de către membrii partidului.

La congres, delegații vor avea de ales între 15 candidați care vor concura pe zece funcții de vicepreședinte alocate bărbaților și între cele șase femei care și-au depus candidatura pentru cele patru locuri de vicepreședinte alocate organizației de femei.

Cei 15 candidați sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Șimon, Mihai Chirică, Viorel Ștefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niță, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru funcțiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Crețu, Ecaterina Andronescu.

O nouă rundă de alegeri în PSD. Lupta pentru funcția nr. 2

Pentru funcția de președinte executiv s-au înscris în cursă președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și fostul ministru Constantin Niță.

Citiți și: PSD își alege noua echipa de conducere. Liviu Dragnea, de la lider local, la șef de partid


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri