CULTURA POLITICĂ. Minciuna, un mod de a face politică

Data publicării:
ponta basescu cotroceni -Mediafax Foto-Octav Ganea

La începutul acestei săptămâni, şeful guvernului s-a contrazis de la o zi la alta fără să clipească. Luni a anunţat că va reduce TVA-ul la pâine, iar măsura va fi una definitivă. Miercuri, după ce FMI a cerut că reducerea TVA va fi o măsură temporară, Victor Ponta s-a conformat.

Un episod care l-a pus din nou în încurcătură pe Victor Ponta a fost plecarea din guvern a fostului ministru al transporturilor Relu Fenechiu. Prim-ministrul a declarat că Relu Fenechiu şi-a dat demisia, dar a fost contrazis chiar de decretul preşedintelui prin care ministrul fusese revocat, adică demis.

Aducerea în ţară a omului de afaceri sirian Omar Hayssam l-a pus pe premier într-o postură nouă, aceea de a vorbi în necunoştinţă de cauză. Șeful guvernului a spus, inițial, că România nu are un tratat de extrădare cu Siria, după care a revenit asupra declarației.

„Am verificat și e eroarea mea, avem un acord aprobat a doua zi după învestirea guvernului, pe 8 mai 2012”, a spus Victor Ponta.

Dacă premierul e campion la declaraţii contradictorii, preşedintele Traian Băsescu are experienţă în reevaluat oameni politici. Unul dintre aceștia este chiar Victor Ponta, subiect al următoarelor declarații prezidențiale:

„În niciun caz nu-i voi mai pune în mână un mandat de premier dacă vor câștiga alegerile”.

„Premierul a fost un partener corect în relația cu mine, în tot acest proces”.

„El ştie că sunt mai bun ca prim-ministru decât el, deci eu nu am nevoie să mă pregătesc, el mai are nevoie de ani buni să ajungă măcar un premier acceptabil”.

Traian Băsescu s-a răzgândit însă şi în prinvinţa altor lucruri. A promis că-şi dă deemisia în 2007, dar nu a făcut-o şi a mai promis că se va retrage din viaţa politică, dar deja s-a răzgândit şi la acest capitol.

„În prima zi în care am plecat de la Cotroceni, plec din viața politică. Mi-a ajuns”, spunea președintele în martie 2012.

„O să rămân activ în viața politica, viața publică”, a declarat, anul acesta, șeful statului.

O declaraţie greu de înţeles a făcut, în urmă cu două zile, ministrul marilor proiecte, Dan Şova. Social-democratul susţine că nu poate desecretiza contractul cu Bechtel pentru că documentul nu mai poate fi găsit.

E absolut umoristic. Nu am reuşit la Ministerul Transporturilor să se găsească varianta originală. Originalul contractului semnat. Îl căutăm, trebuie sa fie undeva”, a spus, la Digi24, Dan Șova. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri