Dăncilă, după anunţul mutării ambasadei la Ierusalim: E o opinie personală

Data publicării:
180117_DRAGNEA_DANCILA_005_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică, la Antena 3, că afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis ca reacţie la anunţul său privind mutarea ambasadei României la Ierusalim şi modul în care acesta s-a exprimat nu au făcut decât să o dezmăgească. Dăncilă a afirmat ea a avut o abordarea corectă şi că ar vrea să aibă o discuţie cu Klaus Iohannis. Premierul a precizat că a luat în calcul faptul că trebuie respectată Constituţia, că opinia sa este că trebuie făcut acest pas dat asta este altceva, dar este o opinie personală, important este să fie respectată Constituţia, transmite News.ro.

180117_DRAGNEA_DANCILA_005_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus, am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali, nu am spus eu voi muta ambasada, am spus că trebuie să respectăm Constituţia. De aceea cred că declaraţia preşedintelui şi modul în care s-a exprimat preşedintele, vorbind despre ignoranţă, despre faptul că nu se ştiu paşii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă. Şi am luat în calcul faptul că Constituţia trebuie respectată, că opinia mea este că trebuie să facem acest pas asta este altceva, dar este o opinie personală, important este să respectăm Constituţia României”, a declarat premierul.

Întrebată cum se va poziţiona România în cadrul UE ca urmare a acestei decizii, Dăncilă a afirmat: „Consider că România trebuie să aibă propriile sale opinii, să aibă propriile sale alegeri pentru momentul în care alegem să avem o opinie separată, asta nu înseamnă că ne poziţionăm împotriva statelor membre sau a Uniunii Europene.  Dar eu cred că România ar fi mult mai respectată dacă avem tăria, avem demnitatea să ne spunem punctul de vedere. Pentru mine acest lucru este foarte important şi am văzut aici la Washington cât de important este ca un stat precum România să aibă propria sa opinie”. 

Dăncilă: Trebuie să facem ceea ce este bine pentru România, să nu gândim din punct de vedere personal

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ar vrea să aibă o discuţie cu preşedintele Iohannis.

„Sper ca preşedintele României să pună în balanţă şi se ia decizia cea mai bună pentru ţara noastră. Să nu uităm că Statele Unite sunt partenerul strategic care asigură securitatea României, că există o legătură foarte mare între Israel şi Statele Unite şi m-aş bucura foarte mult dacă România ar face parte din acest trio: Statele Unite, Israel, România. Cred că pentru noi ar fi o oportunitate şi dincolo de bătălia politică, dincolo de declaraţii, trebuie să facem ceea ce este bine pentru România, să nu gândim din punct de vedere personal, să gândim din punct de vedere al ţării noastre, care are nevoie de anumite decizii care să o aducă în prim plan, care are nevoie de susţinere şi care are nevoie de parteneri strategici foarte puternici. Eu sper ca preşedintele României să ia în calcul toate aceste lucruri şi să ia o decizie în acest sens. (...) Aş vrea să am o discuţie cu domnul preşedinte.  Am văzut declaraţia domnului preşedinte, care a fost foarte nemulţumit de declaraţia mea în plenul conferinţei. Libertatea de exprimare este a oricui, eu nu am angajat cu nimic, eu am spus doar că vom îndeplini procedurile constituţionale. Dar repet, eu ca prim ministru mi-aş dori să facem acest pas. Faptul că vrem să se mute ambasada, faptul că vrem să fim apropiaţi de Statele Unite şi Israel, nu face ca să ne îndepărtăm de Uniunea Europeană sau de statele membre ale Uniunii Europene. Ceea ce pot face eu ca prim-ministru în acest sens voi face”, a spus Dăncilă.

În opinia sa, trebuie luat în calcul ce câştigă România şi ce pierde.

„Am înţeles că toate instituţiile şi-au exprimat punctul de vedere, acum aceste puncte de vedere se află la Ministerul de Externe, care le va strânge pe toate, mi le va trimite şi mie şi le va trimite şi preşedintelui. Dar eu cred că dincolo de punctul de vedere pro sau contra, dincolo de opinia mai puţin subiectivă sau mai obiectivă a unor instituţii, cred că trebuie să luăm în calcul ceea ce câştigă România şi ceea ce pierde. Dincolo de analizele unor oameni sau de dorinţa de a câştiga un nou mandat, cred că mai important este să vedem cum câştigă România din această decizie şi părerea mea este că România va câştiga dacă va lua această decizie”, a precizat premierul.

Viorica Dăncilă a remarcat că a apărut în spaţiul public din partea PNL solicitarea de a se face o altă plângere penală împotriva sa pentru declaraţiile de la conferinţa de la Washington, referitoare la mutarea ambasadei la Ierusalim.

„Opoziţia gândeşte doar politic, ăsta e rolul opozitiei să critice, dar dincolo de această critică cred că sunt şi proiecte majore care ar trebui să întrunească cât de cât consensul atunci când e vorba despre ţară. Dar aşa cum am văzut aceste speranţe şi aceste solicitări au rămas fără un răspuns, mă aştept la acest lucru”, a precizat Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că prin declaraţiile referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe. Iohannis o acuză pe Dăncilă că se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ
Digi FM
Elena Lasconi, atac la adresa lui Iohannis?! Ce a răspuns când a fost întrebată ce fel de președinte ar fi și...
Pro FM
Fostul soț al lui Mel B, fotografiat cu zâmbetul pe buze, alături de fiica lor. El și fosta membră Spice...
Film Now
Motivul pentru care un actor din House of the Dragon a fost intimidat de Matt Smith în timpul filmărilor: „Am...
Adevarul
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Newsweek
Un pensionar cu doar 38 de ani munciți va lua pensie de 8.100 lei la recalculare. Cât e impozitul?
Digi FM
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri despre tergiversarea divorțului de Anamaria Prodan: „Sunt cumva legat, ținut...
Digi World
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia