Video George Simion, acuzat de un fost ministru moldovean al Apărării că s-a întâlnit cu șefi ai FSB. AUR neagă

Data publicării:
George Simion.
George Simion. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Un fost ministru al Apărării din Republica Moldova îl acuză pe George Simion de legături cu Serviciul Secret rus. Acesta ar fi reprezentat și motivul pentru care liderul AUR a fost expulzat din țara vecină în 2015, susține Anatol Șalaru. După ce George Simion ar fi fost monitorizat câțiva ani la rând, s-ar fi aflat de mai multe întâlniri clandestine pe care le-ar fi avut cu oamenii din serviciile rusești. Însă, într-o reacție pentru Adevărul, AUR a neagat toate acuzațiile la adresa lui Simion.

Informațiile privind relația lui George Simion cu serviciile secrete din Rusia ar fi fost scoase la iveală de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. O întâlnire între liderul AUR și un șef din FSB ar fi avut loc în 2011; iar aceasta nu ar fi fost singura ocazie în care Simion a stat la aceeași masă cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: Era perceput ca un unionist din România, care vrea unirea, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit atunci când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce.

Eu fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS și pe care l-am întrebat de ce și-a permis să îl expulzeze. Și mi-a spus: George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului.

Mi-a mai spus că chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. Și probabil că s-a mai întâlnit.

Autoritățile de la Chișinău l-au expulzat în 2015 pe George Simion. Acesta a primit interdicţie de reintrare în Republica Moldova pentru 5 ani. Decizia a fost, însă, anulată în 2016. Apoi, 2018 a venit cu o nouă expulzare pentru George Simion, care expiră anul acesta; la acel moment a fost acuzat de comportament agresiv la vama moldovenească și chiar au fost invocate motive de securitate.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: N-am vrut să mă împac cu ideea că George Simion, în care credea atâta lume, ar fi cumva un provocator al serviciilor rusești. Dar când am văzut ulterior toate acțiunile lui, încercările lui de a destabiliza situația și de a compromite unioniștii.

AUR neagă toate acuzațiile și a transmis pentru Adevărul că George Simion ”spre deosebire de domnul Șalaru, are o biografie publica lipsita de pete sau tonuri de gri”. Ba mai mult, pun sub semnul întrebării mărturisirile fostului ministru moldovean, spunând că ”imaginația acestuia îi joacă aceleași feste acum, ca și în vremea când își îndeplinea mandatul oficial la curtea unui oligarh aflat acum pe fugă”.

„Imaginația acestuia îi joacă aceleași feste acum, ca și în vremea când își îndeplinea mandatul oficial la curtea unui oligarh aflat acum pe fugă. Domnul președinte Simion este parlamentar al României, este un politician deschis oricărui dialog și, spre deosebire de domnul Șalaru și personajele din proza sa fantastică, are o biografie publică lipsită de pete sau tonuri de gri”, a reacționat AUR.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri