Lider PNL: Pensiile speciale să fie o excepție

Data publicării:
ilie bolojan
Ilie Bolojan Foto: Digi24

Schimbare majoră în privinţa pensiilor speciale, pe care le primesc, printre alţii, foştii poliţişti, militari şi angajaţi ai serviciilor secrete. Liderii coaliţiei au decis ca, din toamnă, indexarea acestor pensii să se facă în funcţie de rata inflaţiei, nu de ritmul în care cresc salariile în sistem. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat că, dacă s-ar menţine actualul sistem de calcul, deficitul ar putea ajunge la 11 miliarde de lei, sumă imposibil de susţinut. Opoziţia crede, însă, că numărul celor care au dreptul la pensii speciale ar trebui limitat drastic.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: Legea, așa cum funcționează, introduce o distorsiune majoră în sistemul de pensii și o anomalie, adică pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are angajatul respectiv. Rezolvarea acestei probleme este urgentă, pentru că altfel impactul pe buget, pe bugetul de asigurări sociale pe anul viitor va fi unul care sigur nu va mai putea fi susținut.

Ilie Bolojan, prim-vicepreședinte PNL: Cea mai sănătoasă formulă de plată a pensiilor și de sustenabilitate a acestui sistem e plata în funcție de contributivitate, iar pensiile speciale să fie o excepție.

Reporter: Pentru ce categorii ați vrea ca pensiile speciale să fie menținute?

Ilie Bolojan: Cu cât se limitează mai mult aceste categorii, cu atât e mai bine. Din punctul meu de vedere, cei care poarta arma în mană, care sunt pe fronturi în Afganistan sau care își riscă viața...se justifică să aibă pensie specială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri