O săptămână până la sesiunea parlamentară. Vor fi moţiuni de cenzură, comisii de anchetă şi proiecte incomode

Data actualizării: Data publicării:
180327_parlament_CENTENAR_13_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Răfuielile dintre Putere şi Opoziţie, exprimate pe timp de vară mai ales în declaraţii, îşi vor găsi o concretizare în Parlament, cât de curând. Mai este o săptămână până la sesiunea parlamentară. Şi Coaliţia de guvernare şi adversarii politici au tolba plină cu moţiuni de cenzură, comisii de anchetă şi proiecte care displac uneia sau alteia dintre tabere.

Liberalii îşi stabilesc priorităţile legislative. În sesiunea ce vine, au dreptul la o moţiune de cenzură. Şi nu o exclud din planuri.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Avem întâlnirea Biroului Politic Naţional şi a grupurilor parlamentare ale PNL, la care vom dezbate strategia pentru viitoarea sesiune parlamentară şi obiectivele pe care le stabilim, priorităţile legislative ale partidului pentru sesiunea din septembrie”.

Social-democraţii ameninţă cu o comisie de anchetă privind evenimentele din 10 august. Unii cred că ar trebui verificate şi declaraţiile preşedintelui.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: „Eu cred că e o soluţie, mi-ar şi plăcea să mă implic într-o astfel de comisie de anchetă. Comisia asta de anchetă trebuie să facă mai multe lucruri. Pe de o parte trebuie să vadă exact cine a stat la baza violenţelor din Piaţa Victoriei, cine au fost cei care au incitat în permanenţă. O comisie de anchetă trebuie să elucideze exact aceste fapte şi, nu numai să elucideze, dar să şi taxeze.”

PMP are un proiect deloc pe placul PSD. Alegeri în două tururi pentru primari. Un proiect care i-ar încânta însă pe cei de la ALDE. Până acum PMP a strâns peste 500.000 de semnături şi, în toamnă, vrea să depună la Parlament, o iniţiativă cetăţenească.

Eugen Tomac, preşedinte PMP: „Este fundamental ca România să revină la alegerea primarului în două tururi. Avem la ora actuală primari în ţară, cum este primarul din Galaţi, ales cu 9% din numărul total de alegători înscrişi pe listă”.

Tot un proiect care displace Puterii este şi cel al USR - „Fără penali în funcţii publice”. Semnăturile sunt strânse, iar proiectul umează să fie depus până pe 21 septembrie.

Stelian Ion, deputat USR: „Am strâns deja un milion de semnături, toată România trebuie să afle acest lucru, este o cifră impresionantă”.

Sesiunea parlamentară de toamnă începe pe 3 septembrie.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri