Rise Project: Autoritatea pentru protecția datelor ne cere divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks

Data actualizării: Data publicării:
documente tel drum gasite - rise

Jurnaliștii de la Rise Project susțin că, în urma publicării primelor informații din valiza pe care ar fi găsit-o un localnic într-o zonă rurală din Teleorman, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) exercită presiuni asupra lor pentru a-și divulga sursele.

„Gruparea Dragnea încearcă să intimideze RISE Project invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni”, își încep jurnaliștii de la Rise Project postarea pe Facebook.

Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem. ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, declară jurnaliștii.

Potrivit acestora, ANSPCP este condusă de Ancuța Opre, „numită de Senat și urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcție anterioară”. Mai precis, Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăți când era șefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), într-un dosar celebru.

„Președinta Ancuța Opre, om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiți, cel care semnează solicitarea către RISE. Bălăiți a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD și e acum șef serviciu control operatori în cadrul ANSPCP. RISE este un centru independent de investigații de presă, afiliat organizațiilor internaționale de profil, iar demersurile noastre sunt întreprinse exclusiv în interes public. Continuăm”, concluzionează jurnaliștii de la Rise Project.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal solicită Rise Project să transmită informații despre:

1. Scopul și temeiul legal al publicării pe Internet (Facebook) a datelor personale.

2. Data/perioada în care au fost publicate datele respective pe contul de Facebook.

3. Sursa de unde au fost obținute datele personale dezvăluite pe Facebook.

4. Suportul (electronic și/sau fizic) în care jurnaliștii dețin documentele/imaginile publicate pe Facebook.

5. Dacă dispozitivele mobile cu spațiu de stocare (tabletă, HDD, stick memorie) au fost/sunt protejate cu parolă sau criptate.

6. Dacă jurnaliștii dețin și alte informații/documente conținând datele personale ale unor persoane vizate.

7. Dacă datele personale sau documentele ce conțin datele personale ale persoanelor vizate au mai fost dezvăluite și în alte circumstanțe, cu precizarea acestora.

8. Modalitatea în care jurnaliștii au asigurat informarea persoanelor vizate, în conformitate cu prevederile art. 13-14 din RGPD.

Informațiile solicitate ar trebui transmise în termen de 10 zile, în caz contrar Autoritatea putând dispune „aplicarea unei amenzi cominatorii de până la 3.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere”, amendă care se poate adăuga celei de până la 20 de milioane de euro.

Notificarea primită de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal:

Rise1
Rise1

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat luni primul articol cu conținutul valizei primite de la un țăran din Teleorman. Potrivit sursei citate, în hard-disk-ul extern se află toate documentele din computerul Nicoletei Pene - directorul comercial al Tel Drum.

Din documentele publicate luni de Rise Project reies, printre altele, detalii despre una din investițiile făcute de Tel Drum la reședința lui Liviu Dragnea din Alexandria: bucătăria de vară. De amenajare s-a ocupat o firmă din București „cu expertiză în amenajări la Parlament și BNR”. De asemenea, apar numeroase detalii despre o misterioasă vilă privată în Mamaia, plătită tot de Tel Drum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...