Securizarea „comisioanelor de stat”. Parchetul General a închis, în 2006, dosarul contractului cu EADS

Data publicării:
schengen iesire

Procurorii sunt la un pas să numescă suspecţii, iar astăzi au audiat mai mulţi funcţionari. Şi încă un detaliu: acest caz a mai fost investigat şi acum nouă ani, dar anchetatorii nu au aflat nicio neregulă.

Unul dintre contractele vizate de anchetă este cel legat de securizarea frontierelor de stat, un proiect important pentru România, deoarece este principala condiţie pentru aderarea României la Schengen. Negocierea contractului cu EADS a început în 2004, pe vremea când Ministerul de Interne era condus de Ioan Rus.

Eu, ca persoană fizică, nu am negociat niciodată cu EADS. A fost o comisie şi o companie din interiorul ministerului care s-a ocupat de această chestiune, iar la un moment dat eu nu mai eram”, spune Ioan Rus, fost ministru de Interne.

Tot în 2004, la conducerea Ministerului de Interne vine Marian Săniuţă care şi semnează contractul cu EADS. Procurorii anticorupţie susţin că cei care s-au aflat la conducerea internelor în acel an, dar şi angajaţii cabinetului Năstase, ar fi încasat un comision de 5% din valoarea contractului. Adică aproape 33 de milioane de euro.

Nu ştiu şi nu comentez. Personal îmi vine foarte greu să cred că s-au comis asemenea ilegalităţi, pentru că a fost o comisie formată din mai mulţi specialişti care au negociat, o anchetă şi ea va stabili dacă cineva din cei care au decis condiţiile în care s-a încheiat acest contract a greşit cu ceva sau a făcut ceva ilegal”, spune Ioan Rus, fost ministru de Interne.

Marian Săniuţă nu a fost de găsit pentru a da explicaţii. În schimb, Vasile Blaga, cel care a preluat conducerea Internelor după Marian Săniuţă, vorbeşte despre neregulile pe care le-a descoperit când a preluat portofoliul.

Am rămas surprins să văd că un contract de 650 de milioane de euro, cu extindere la un miliard, nu avea decât o definiţie generală: securizarea frontierelor. Nu ştiam pentru ce se dau aceşti bani. Au reînceput negocierile şi am dus contractul de la un miliard la 524 milioane de euro. Discutăm de bani publici. acest contract e din bani publici, nu de la UE”, spune Vasile Blaga, fost ministru de Interne.

Contractul a fost desecretizat şi publicat pe site-ul Ministerului de Interne în iulie 2005. Vasile Blaga a făcut atunci o plângere la Parchetul General pe numele chestorului Toma Zaharia, pe atunci secretar de stat în Ministerul de Interne şi a altor patru chestori care au negociat şi semnat contractul. Procurorii au decis însă neînceperea urmăririi penale.

Am facut plangerea penala cu ministerul pentru 400 de mii de lei...erau proiecte vechi ale poliţiei de frontiera, catre toma zaharia, el semnase actul. Aţi primit vreun act oficial care să motiveze de ce au clasat dosarul? nu mai ştiu. Am plecat în 6 iulie 2007 de la cârma Ministerului de Interne”, spune Vasile Blaga.

La cârma Internelor a venit apoi liberalul Cristian David care, la câteva luni de la numire, a secretizat din nou contractul cu EADS, iar acum nu vrea să vorbească despre acest episod.

În prezent, procurorii DNA analizează documentele şi vor stabili lista celor audiaţi şi dacă cineva va fi învinuit în acest dosar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri